Cancerul de col uterin se poate vindeca

4533 0

Alergam, muncim pana la epuizare, ne stresam pentru orice mic incident, ne suparam pentru orice fleac, ducem o viata dezordonata, mancam pe apucate si punem mare pret pe nimicuri, uitand ca viata noastra este la fel de fragila precum un fir de ata, fir pe care-l subtiem uneori, pana la rupere, prin ignoranta noastra.

Ne cheltuim energia pentru orice, mai putin pentru prevenirea bolilor, sanatatea noastra trece mereu pe planul doi, trei… sau chiar mai indepartat. De multe ori, ajungem la doctor cand este prea tarziu!

Un cancer parsiv

Cancerul de col uterin nu are simptome clare si nici cauze precise, se localizeaza in colul uterin si nu ajunge in sange, iar organismul nu-l depisteaza si deci nu poate lupta impotriva lui fabricand anticorpi.

Cancerul de col uterin este provocat de Papillomavirus, insa cauzele aparitiei aces tuia nu se cunosc. Sunt incriminati mai multi factori, precum utilizarea frecventa a medicamentelor, fumatul, alimentatia dezechilibrata, infectiile cu transmitere sexuala sau transmiterea acestui virus pe cale sexuala de la un partener infestat.

Totusi, exista avantajul ca-l putem depista usor, cu un simplu test Babes-Papanicolau. In faza incipienta, acest tip de cancer este tratabil! Fa-ti testul in fiecare an si nu-ti ignora sansele la viata!

Din 7 martie, se gaseste in farmacii Silgard, primul vaccin ce previne cancerul de col uterin, verucile genitale si leziunile cervicale vaginale si vulvare. El poate fi utilizat de orice persoana sanatoasa (neinfestata cu HVP), cu varsta cuprinsa intre 9 si 60 de ani.

Se elibereaza pe baza de reteta recomandata de medicul ginecolog, pediatru sau de medicul de familie. Se pot vaccina atat femeile, cat si barbatii, pentru a preveni infestarea cu HPV, chiar daca acestia nu dezvolta un cancer de col uterin, ei pot transmite virusul partenerelor.

Vaccinul se administreaza in 3 doze – prima, a doua la doua luni dupa prima vaccinare si a treia doza dupa sase luni de la prima vaccinare. Pretul unei singure doze este de aproximativ 450 lei. Vaccinul trebuie administrat dupa un control medical insotit de testul Babes-Papanicolau.

Ce este testul Papanicolau?

Se mai numeste si frotiu si poate fi recoltat in timpul unul control de rutina. Procedura este complet nedureroasa.

Testul are 5 clase: I – normal; II – infl amator; III – suspect cu celule modificate; IV – neoplazie cu celule atipice si normale; V – neoplazie cu un numar mare de celule anormale.

In this article

Join the Conversation