Cand ar trebui copilul sa inceapa sa se uite la televizor?

3186 0


De la ce varsta se poate uita la televizor?

Incearca sa-l retii pe copil din a se uita la televizor cat de mult poti. Pediatrii recomanda ca micutii sub doi ani sa nu aiba acces la televizor pentru ca in aceasta perioada ei vad transmisiunile ca niste succesiuni de imagini, sunete si culori confuze si nu inteleg continutul lor.

Pe de alta parte, copiii nu fac foarte bine diferenta intre real si imaginar, prin urmare multi dintre ei vor interpreta ceea ce vad la televizor ca fiind viata adevarata. Cercetarile legate de comportamentul copiilor in raport cu televizorul au aratat ca ei ajung sa creada ca personajele pe care le vad pe micul ecran traiesc in aparat (in televizor). In aceeasi masura, ei pot ajunge sa imite comportamentele pe care le vad, comportamente de multe ori violente si nu demne de urmat.

Cat ar trebui sa se uite copiii la televizor?

Copiii care se uita foarte mult la televizor sunt predipsusi la obezitate, slaba dezvoltare sociala (devin mult mai introvertiti) si la comportament agresiv. Mai mult, devin pasivi si isi pierd din spiritul creativ, pierd din timpul pe care l-ar putea petrece jucandu-se si interactionand cu cei din jurul lor.

Timpul prea mare petrecut in fata televizorului afecteaza si educatia copiilor, intrucat ei devin mai putin cooperanti si mai putin entuziasti in a studia. De aceea, este bine sa stabilesti o limita intre 30 si 60 de minute maxim de urmarit programe la televizor pe zi si sa o respecti.

Cand stabilesti programul trebuie sa tii cont de faptul ca cei mici ajung foarte usor dependenti de televizor si odata prinsi de ceea ce vad la T.V. incepe o adevarata lupta pentru a-i face interesati de altceva decat ceea ce le transmite micul ecran.

Cum alegi programele la care sa se uite?

Evita sa folosesti televizorul pe post de babysitter si stinge-l atunci cand nimeni nu se uita la el in mod activ pentru ca expui copilul riscului de a dezvolta deficit de atentie.

Important este sa selectezi programe de calitate care sa il invete aptitudini de baza ca precum alfabetul sau numerele.

De asemenea, televizorul poate fi chiar util in a le arata copiilor lucruri pe care nu le vad in mod obisnuit: animale exotice, instrumente muzicale, taramuri indepartate.

Programele de televiziune pot fi, de asemenea, utile in a-i invata pe micuti reguli de comportament (cum sa se joace cu alti copii, bunele maniere).

Esential este sa ii asiguri copilului o dezvoltare cat mai buna si mai naturala (el se poate uita la televizor, in anumite limite), incercand sa incurajezi mai mult activitatile prin care sa se miste si sa comunice cu tine si ceilalti copii.

In this article

Join the Conversation