Cand este vremea pentru olita?

1540 0

Mersul ii dezvolta mutchii fesieri ti cei ai burtii. Debutul coordonarii membrelor inferioare nu este insa suficient pentru a-i permite copilului ti coordonarea sfincterelor. Atezarea unui picior inaintea celuilalt este o miscare dobandita in mod reflex, in schimb a te „abtine” si a-ti „da drumul” sunt actiuni gandite. Faptul ca sta in picioare il va ajuta pe baietel sa poata face pipi „de-a-n picioarelea”, iar pe fetita sa-ti indoaie genunchii pentru a se ateza pe olita. Abia urmatorul test, cel al urcarii ti al coborarii treptelor, va fi considerat drept revelator pentru stadiul psihomotor al copilului pregatit sa devina curat.

La aproape 2 ani – „Mai lasati-ma un pic!”

Merge, alearga chiar, urca ti coboara scarile, este campion la tricicleta…dar unul cu fundul ud! „Aversele” din chilotei nu par a fi un impediment pentru a-ti continua joaca. Toate exercitiile facute deasupra olitei sunt gata sa se confunde cu etecul, daca n-ar exista atributul lor de repetitie. Te inarmezi cu rabdare ti o iei de la capat: „Uite, ti ursuletul face pipi!”, „Hai sa-ti spuna mami o poveste, cat stai tu pe olita!”, „Te rog, (te implor, iti cumpar bobo, mergem la huta-huta, iti ia tati o jucarie, o mata, o broasca testoasa ti faceti pitu impreuna, etc).

In ciuda inepuizabilei tale imaginatii, menite sa-l deprinda pe Praslea cu binefacerile curateniei, olita risca sa ramana tot goala! Se va umple insa la momentul oportun, iar acesta vine numai atunci cand piticul e in stare sa inteleaga ce attepti de la el ti se simta pregatit „s-o faca precum oamenii mari”. Asta, da, motivatie pentru un omulet de-o tchioapa! Sigur ca un exemplu parintesc concret, in acest domeniu, nu este obligatoriu ti nici cel mai potrivit.

Are, de-acum, un vocabular destul de bogat (cel putin in minte, daca nu ti pe buze) ca sa inteleaga la ce servette o olita – asta in cazul in care modelul destinat nevoilor lui firetti nu se confunda cu o matina de curse sau cu un mini-magazin, dotat cu raftulete ti casa de marcat in miniatura. Iar „hai la olita!” nu devine sinonim cu „hai la joaca!”. E veteran al genuflexiunilor de cand se tot ateaza pe acest obiect laudat de toata lumea, se foiette, se rasucette, asista printre piciorute la „ce iese”, asculta efectele sonore ti imediat, ropotul de aplauze ale asistentei. Misiune indeplinita!

Spre varsta de trei ani, copilul devine capabil sa conttientizeze „actul” ti sa-l produca voluntar apropierea momentului mult asteptat. „Nu trebuie insa ignorat faptul ca fetitele manifesta precocitate ti in acest domeniu ti ca majoritatea copiilor trec acum printr-o criza de negativism care ii poate determina sa refuze olita.

Citadela cucerita

Daca „citadela” din baie a fost cucerita, asta nu inseamna ca tu ti soldatelul tau ati scapat definitiv de probleme. Acel „bravo, te-ai facut mare!” care ii incununeaza de fiecare data succesul – lichid sau solid – ii gadila orgoliul, dar ii cam da de gandit: asadar s-a zis cu dulcea intimitate dintre el si mama, presupusa de schimbarea scutecelor? Iar ca un motiv in plus sa puna capac…la olita, iata ca dupa ce, incruntat si rosu de efort, a muncit sa produca rezultatul mult asteptat, trebuie acum sa se desparta de ceea ce ii apartine, deci de o parte din el insuti.

Perspectiva nu este menita sa-l linisteasca, dimpotriva, ceea ce se intampla in toaleta, unde stradania lui e aruncata din oala si inghitita de vartejul apei, il umple de oroare. Lucrurile pot fi usor intelese daca ii explici ca piureul pe care l-a inghitit coboara in burtica, unde ramane din el doar ce e bun, restul alunecand pe o „teava” prevazuta la capat cu o portita – situata exact in poponeata lui – ti pe care doar el o poate deschide.

Ideea se transpune in cuvinte sau in semne. Daca este un adept al declaratiilor verbale, piciul zice raspicat ce are de facut ti actiunea are tanse sa se incadreze in timp util ti…in obiectul destinat ei. Daca insa prefera sa-ti exteriorizeze simtamintele prin mimica ti gesturi, atunci trebuie sa stai la panda ca sa prinzi semnalele ce prevestesc momentul: usoara uimire pe chip, tropaiala pe loc, o manuta cramponata intre picioare sau cand fenomenul se anunta a fi mai „consistent”, sprancene incruntate, obraji rumeniti subit, privire fixa, pozitie incremenita. Fii gata sa-i amintetti de olita, pentru ca, deti este familiarizat cu ea, o suspecteaza ca-i fura din timpul de joaca. Mai toleranti, chiloteii vor avea de suportat, din cand in cand, consecintele.

In this article

Join the Conversation