Cand pot aparea complicatiile travaliului

627 0

Exista si o serie de situatii care duc la aparitia unor hemoragii masive in timpul travaliului, situatii care pot fi anticipate in trimestrul al treilea, caz in care se programeaza o cezariana. Intre acestea, placenta praevia (placenta se formeaza pe segmentul inferior al uterului, blocand colul), decolarea prematura a placentei normal inserate (placenta se dezlipeste accidental si coboara o data cu fatul) si rupturile uterine.

Rupturile uterine sunt favorizate, de regula, de existenta unor cicatrice pe uter, cum este cea a unei cezariane anterioare, dar si de o fragilitate a uterului, specifica femeilor care au nascut deja multi copii sau au facut multe chiuretaje. O placenta praevia, ca si eventuale cicatrice pe uter se vad la ecograf.

Grav este atunci cand gravida nu face controale periodice, nu face ecografii, si ajunge la cezariana contra cronometru. Cand exista riscuri, e de preferat o cezariana programata, decat sa ajungi in urgenta de gradul 1. De aceea, nimic nu este mai important decat o sarcina corect urmarita.

Adica fara sa fi parcurs etapele care ne pot preveni asupra unor eventuale probleme, cum ar fi placenta praevia sau un uter cicatricial. Asta ca sa nu mai vorbim despre cazurile in care nu se respecta nici o norma de igiena pe parcursul sarcinii: mama fumeaza tot doua pachete de tigari pe zi, consuma alcool sau chiar droguri.

Apoi, chiar si cand respecti toate recomandarile medicului si esti perfect sanatoasa, poti avea un travaliu mai dificil, pentru ca intervine hazardul. De aceea este important si pentru tine sa-ti cunosti obstetricianul, sa ai incredere in deciziile pe care le va lua si sa fii informata, pentru a nu te lasa cuprinsa de panica. O sarcina corect urmarita de medic are mult mai multe sanse sa se sfarseasca in cel mai fericit mod.

Cand apar complicatii…

Daca travaliul nu progreseaza normal, ritmul este incetinit, contractiile sunt slabe sau absente, la intervale prea mari sau prea mici, neregulate ca intensitate, durata si frecventa. Fatul nu mai coboara, iar medicul trebuie sa intervina, dupa caz, cu analgezice sau cu ocitocice. In cazurile mai dificile, se face o cezariana de urgenta.

Distociile de dinamica, cum numesc medicii aceste tulburari de contractii si dilatare, nu pot fi anticipate, ele au un caracter pur intamplator. Sunt paciente de patruzeci de ani care au nascut fara probleme si gravide tinere, care teoretic au cele mai usoare nasteri, la care s-a intervenit cu cezariana.

Cu toate acestea, trebuie sa retii ca medicina moderna rezolva majoritatea acestor situatii fara riscuri pentru mama sau copil. De aceea, teoria conform careia cezariana programata te scuteste de suferinta, dar si de eventualele probleme, nu prea se potriveste. Cezariana este o interventie chirurgicala care pune alte probleme, riscul anestezic si pierderea unei cantitati mai mari de sange. De aceea, nu ar trebui practicata fara indicatie obstetricala.

In this article

Join the Conversation