Care lapte praf este mai bun?

14802 0

Ori ca nu se instaleaza lactatia, ori ca mama se imbolnaveste si medicatia ei este periculoasa pentru copil, ori ca mama trebuie sa se intoarca la serviciu, ori ca micutul are un reflex de supt deficitar (mai ales la prematuri), ori ca alimentat exclusiv la san, copilul nu castiga indeajuns in greutate, medicul va indica o schimbare de fond in privinta alimentatiei.

Care este cel mai bun lapte praf?

In ultimii 10-15 ani, industria farmaceutica a facut progrese mari in ceea ce priveste producerea unui lapte formula cat mai apropiat de nevoile sugarului. Cu toate ca mai are drum lung pana sa egaleze calitatea laptelui de mama, sa aduca toata incarcatura de factori imunitari, formula nutritiva a laptelui artificial este complexa.

Pe piata romaneasca au fost importate o multime de „marci” de lapte artificial, produse de firme de renume ale industriei farmaceutice. Medicul pediatru este cel mai in masura sa-ti propuna laptele cel mai potrivit copilului tau, in functie de varsta si diversele particularitati ale copilului (alergii, intoleranta la lactoza, colici etc.). De asemenea, costul produselor este si el un factor important si, uneori, restrictiv, in alegerea unui produs de acest fel.

Exista doua clase mari de lapte artificial: formulele ce au la baza laptele de vaca si formulele bazate pe soia. Ca sa fie bun pentru sugarul alimentat artificial, laptele de vaca este supus unor procese tehnologice complicate, care au ca scop final obtinerea unui produs mult mai usor digerabil si cu anumite concentratii ale factorilor nutritivi (carbohidrati, proteine, lipide) cat mai apropiate de laptele de mama.

In final se „umbla” si la concentratiile mineralelor (Na, Cl, K, Fe, etc.) si se adauga vitaminele necesare unei dezvoltari armonioase a copilului. O subclasa a acestor produse o reprezinta formulele hipoalergice destinate copiilor cu predispozitie la alergii. Aceste „specialitati” sunt relativ recent aparute si pediatrii romani nu si-au format inca deprinderea de a le recomanda.

Ar mai fi de spus ca pretul acestora este indeajuns de mare ca sa le faca si mai putin folosite. Formulele bazate pe soia au luat nastere tocmai din necesitatea de a hrani copiii cu intoleranta la lactoza (un dizaharid prezent in abundenta atat in laptele de mama, cat si in cel de vaca). Acest tip de lapte are si adepti infocati, dar si oponenti destul de vehementi. Acestia din urma afirma ca laptelui de soia ii lipsesc anumiti constituenti (cum ar fi unii aminoacizi esentiali) necesari dezvoltarii armonioase a copilului.

Sigur, e mai ieftin, dar este periculos pentru sanatatea copilului! In primele 6-8 luni se interzice administrarea laptelui de vaca la copil. Motivul este cat se poate de convingator: imaturitatea aparatelor digestiv si urinar. Laptele de vaca este greu digerabil pentru sugar si are o concentratie relativ mare de minerale, lucru care pune rinichiul in dificultate. Sigur ca o parte dintre parintii nostri si poate chiar si unii dintre noi au crescut cu lapte de vaca sau cu lapte praf (vestitul Rarau – de preferat, totusi, laptelui proaspat de vaca) pentru ca in acele timpuri nu se gasea pe piata laptele „formula”.

Variantele nu erau decat laptele de vaca sau nimic! Asadar, „clasamentul” este urmatorul: pe locul intai si campion absolut, laptele de mama; pe locul doi, laptele formula adaptat pentru varsta si starea de sanatate a copilului; si abia in ultima instanta, pe locul trei, laptele praf obisnuit (daca acesta lipseste, laptele integral de vaca, fiert obligatoriu! – fierberea este superioara pasteurizarii).

In this article

Join the Conversation