Cat sa-mi ajut copilul la temele de acasa?

1755 0

La inceputul scolii, incearca sa stai mai mult timp alaturi de copil incurajandu-i eforturile, explicandu-i (la nivelul lui) sarcinile care ii sunt neclare, dar nu uita ca tema este a lui. De aceea ajuta-l sa-si rezolve temele (indiferent la care disciplina) adresandu-i cat mai multe intrebari suplimentare. In felul acesta nu numai ca il conduci spre o rezolvare corecta a temei, ci observi si gradul de intelegere a lectiei, cunostintele cu care a venit de la scoala.

Tema de acasa: solutii eficiente

Treptat (a doua jumatate a semestrului I), redu din timpul petrecut alaturi de el si lasa-l sa lucreze singur, dar ramai in preajma lui. Nu ezita sa-i explicati de ce procedezi asa deoarece copilul se va simti mai responsabil. Micul scolar trebuie sa capete incredere in fortele lui, sa gandeasca, sa depuna efort intelectual pentru a cunoaste satisfactia muncii lui.

  • Chiar daca esti presata de timp sau elevul este dornic de a termina temele si de a avea alte preocupari nu-i scrie temele. Ai doua posibilitati: fie il lasi sa-si faca singur temele apoi il corectezi (cand timpul iti permite), fie amani cu 1-2 ore efectuarea temelor pana iti rezolvi problemele.
  • Nu-i promite copilului recompense in schimbul efectuarii temelor, este sarcina lui si fiecare membru al familiei are sarcini de indeplinit.
  • In clasele mai mari (a III-a, a IV-a) elevul ar trebui sa lucreze singur, rolul parintelui fiind acela de a verifica cantitatea si calitatea temelor.

 

In this article

Join the Conversation