Cate analize si cate ecografii sunt recomandate in timpul sarcinii?

728 0

Raspuns:

Fiecare sarcina este unica, si de la caz la caz, in timpul evolutiei acesteia, pot aparea probleme ce pot fi rezolvate daca se intevine la timp. De aceea sunt necesare investigatii pe tot parcursul sarcinii. Analizele ce trebuie efectuate va vor fi communicate de medicul dumneavoastra care va urmareste in timpul sarcinii.

E vorba de analize uzuale, la care se adauga analize necesare pentru urmarirea sarcinii (bacteriologice, serologice, genetice, etc). Imagistic, de obicei, se fac mai multe ecografii (investigatie neinvaziva, nedaunatoare pentru embrion, se pot face oricate), cele importante, necesare si utile intr-o sarcina normala fiind: la debutul sarcinii, pentru a se evidentia oul, si pentru stabilirea calitatii acestuia, in intervalul 10-14 saptamani pentru masurarea translucentei nucale si vizualizarea osului nazal, utile in coroborare cu alte analize (bi-test, quad-test), in intervalul 18-22 saptamani cand se efectueaza morfologia fetala – integrarea 3D si 4D nu sunt absolut necesare decat daca pun in evidenta posibile detalii utile in aprecierea generala, sau pentru deliciul viitorilor parinti, imaginile achizitionate fiind deosebit de spectaculoase – si inca o ecografie in ultimul trimestru de sarcina, pentru aprecierea si pozitionarea placentei, a cordonului ombilical, si, desigur, pentru urmarirea fatului.

Evident, daca apar situatii care impun, se fac ecografii seriate, care urmaresc un anumit detaliu ce nu poate fi surprins decat mai greu, sau pentru masuratori (indici de rezistenta), pentru monitorizarea unor investigatii suplimentare (amniocenteza), etc.

In this article

Join the Conversation