Caut bona prin agentie!

871 0

Mai mult, te scuteste de anumite riscuri (prin faptul ca cele mai multe interviuri se tin la domiciului parintilor si vin multi straini) si costuri (de obicei trebuie sa dai mai multe anunturi pana gasesti bona potrivita).

Daca procesul de recrutare este incununat de succes se plateste agentiei un comision cuprins intre 75% si 180% din salariul primei luni.

Cum se face selectia bonelor

Personalul care intra in baza de date a unei agentii de bone este testat psihologic si sunt eliminate acele persoane care nu corespund profilului minim de eligibilitate.

Alti factori care pot sa nu permita accesul in baza de date sunt verificarile de cazier si cele legate de sanatatea fizica a persoanei. „Deoarece acestea sunt date care ne parvin voluntar aduse de persoane, si pentru a nu intarzia foarte mult procesul de improspatare saptamanala a bazei de date, uneori exista in baza de date persoane care nu au acest dosar completat in totalitate, dar care sunt dispuse sa-l completeze.

Interviul si comportamentul neadecvat, intarzieri repetate, precum si alte semnale care ridica semne de intrebare sunt elemente care adesea pot selecta sau elimina persoanele din baza de date”, explica Ionut Babos, general manager al agentiei de bone „Blu servicii”.

Potrivit lui Babos, parintii cer ajutorul unei bone atunci cand copilul are intre 0-3 ani. Chiar daca au nevoie urgent de o persoana care sa stea cu micutul acasa, mamicile au anumite temeri legate de persoana pe care o vor angaja:

  • sa lase copilul in grija unei persoane straine;
  • sa lase o persoana straina in casa;
  • ca bona va pleca la un moment dat;
  • ca bona poate sa divulge anumite elemente intime ale familiei;
  • ca in anumite conditii( varsta, aspect) bona poate constitui o tentatie pentru tata.

Pentru a evita oricare din situatiile enumerate mai sus, in primul rand relatia cu bona trebuie atent gestionata. Indatoririle acesteia trebuie din start clarificate, bine stabilite si daca este nevoie rediscutate. Dezvoltarea bonei trebuie incurajata.

Daca este vorba de o persoana cu mai putina experienta e bine sa i se faca un training de catre mama. Daca se poate acest lucru este bine ca bona sa fie incurajata sa urmeze un curs de babysitting care poate sa ii mareasca performantele.

„Bona trebuie in permanenta monitorizata, si pana se atinge nivelul de incredere necesar este bine ca obiectele de valoare sa fie in locuri la care ea nu are acces fara a face din asta un comportament nefiresc si paranoic care poate indeparta bona de familie sau o poate inhiba in integrarea ei in casa.

Pentru ca bona sa fie fidelizata noi recomandam angajarea acesteia cu acte in regula in primul rand si crearea unui mediu placut si cald de lucru, respectarea acesteia, comunicarea eficienta si sincera. Desi nu infailibil, acest mod de abordare poate sa reduca sansele unei intreruperi bruste intre cele doua parti”, adauga Ionut Babos.

In principiu, familia care doreste sa angajeze o bona prin intermediul unei agentii va avea de ales dintre anumite pachete de servicii, in functie de nevoile si de posibilitatile de care dispune. Odata aleasa persoana care va sta cu micutul, comisionul agentiei variaza intre 75% si 180% din salariul primei luni, pentru o perioada de garantie intre 2 luni si 12 luni.

Problemele cu care se confrunta o agentie de baby sitting

Problema majora cu care se confrunta insa este lipsa de personal pe acest segment. „La o cerere exploziva, peste 1000 de cereri de bone lunar, piata fortei de munca nu poate sa faca fata. Motivul este ca nu exista un segment clar de persoane care sa se angajeze in acest domeniu.

Cele intre 20 si 30 de ani sunt considerate adesea de clienti prea tinere, persoanele intre 30 si 45 lucreaza si au o mentalitate refractara, anacronica, visavis de reconversie profesionala cele peste 45 au adesea idei invechite in privinta cresterii copiilor si intra in antiteza cu ideile moderne ale tinerelor familii angajatoare”, explica Ionut Babos.

Blu Servicii
Ionut Babos, General Manager
www.blu.ro
Tel: 0727.00.77.00

In this article

Join the Conversation