Ce determina retentia de apa in sarcina

12779 0

De obicei, retentia de apa (termenul medical utilizat este edemul) este pusa in legatura cu un stil de viata nesanatos care include consum ridicat de sare, stat in picioare pentru o perioada indelungata (ortostatism prelungit), dar si cu fluctuatia nivelului de hormoni din perioada premenstruala si menopauza.

Printre cauze se numara si obstruarile venoase (flebita, insuficienta cardiaca etc) sau limfatice (limfangite) care ingreuneaza circulatia lichidelor in organism, afectiunile renale sau carentele in proteine.

In limite normale, retentia de apa este utila

Sarcina este insa una din perioadele in care trebuie sa te astepti la o retentie de apa crescuta, mai ales in trimestrul al treilea de sarcina si in sezonul cald. Desi, spre disperarea ta, retentia de lichide se traduce in cam 7 kilograme in plus aceasta este necesara pentru buna desfasurare a sarcinii. Retentia de lichide este folosita pentru producerea lichidului amniotic si ajuta la hidratarea si hranirea celulelor bebelusului tau. Mai mult, studiile de specialitate indica faptul ca o cantitate mai mare de apa inseamna o cantitate mai mare de sange, adica pot fi transportati mai multi nutrienti si oxigen.

De ce apare retentia de apa in sarcina

Retentia de apa in sarcina este cauzata de schimbari in circulatia sanguina si de uterului care exercita o presiune crescuta asupra vaselor sanguine care transporta sangele la nivelul membrelor inferioare. Acestea fac dificila intoarcerea sangelui catre inima. Astfel apar picioarele umflate. Stai linistita: dupa nastere, odata cu scaderea presiunii din vene, circulatia sangvina revine la normal su surplusul de lichide este eliminat.  

Atentie:  Cand edemele cuprind fata, ochii, simainile se impune consultul unui medic specialist deoarece poate fi semn de preeclampsie . 

Cum inlaturi senzatia de discomfort produsa de retentia de apa

  • Nu sta prea mult in piciare!
  • Pastreaza o diete bogate in proteine; lipsa proteinelor poate determina retentie hidrica
  • Pentru a evita umflarea picioarelor este recomandat sa tii picioarele pe un plan mai ridicat decat restul corpului.
  • Evita caldura excesiva, pentru ca aceasta dilata vasele de sange.
  • Nu consuma alimente de tip fast food, nesanatoase si de multe ori prea condimentate.
  • Redu cantitatea de sare din alimentatie.

In this article

Join the Conversation