Ce face cel mic la gradinita?

2270 0

In mod sigur, te-ai intrebat ce face copilul tau atatea  ore (mai ales daca e la gradinita cu program prelungit). Educatoarele si ingrijitoarele iti rezuma, pe cat posibil, activitatea dintr-o zi, unele gradinite private au sisteme audio video pe care le poti accesa cand doresti, dar totusi… curiozitatea ramane. Acasa nu se dezlipeste de televizor, se joaca, te ajuta la treburi, va certati… hai sa spun de vreo zece ori pe zi si tot de atatea ori va impacati, dar ce face intr-o comunitate de varsta lui si, mai ales, fara tine? Pentru a te clarifica, am discutat cu Oana Florentina Bazgan, directoare la gradinita Curcubeul Veseliei care ne-a explicat ce activitati au loc, cu variatii care depind de politica institutiei, intr-o gradinita, de-a lungul zilei.

O zi la gradinita

Prima parte a zilei
De dimineata se ia micul dejun. Dupa aceea, copiii insotiti de educatoare merg in sala in care desfasoara cele mai importante activitati ale zilei: calendarul naturii, gimnastica de inviorare, discutii pe o anumita tema propusa de educatoare (de exemplu: “Ce am vazut in drum spre gradinita?”), activitati pe centre care pot fi: biblioteca, constructii, stiinte, arta, coltul papuselelor, pe la care copiii trec in fiecare dimineata.

Lucruri mai serioase
Dupa prima parte a zilei, se trece la lucruri mai serioase (activitati de gradinita comune/obligatorii). Acestea presupun diferite metode si procedee: la cunoasterea mediului se poate desfasura o discutie, la educarea limbajului se invata o poezie, la educatie pentru societate, un joc didactic. Toate acestea sunt fixate si consolidate prin fisa de munca independenta. Retine: In activitatile din gradinita se tine mult cont de varsta copilului. Cei mici absorb informatiile sub indrumarea cadrului didactic mai mult prin conversatii, jocuri didactice, lecturi ale educatoare si auditii muzicale. “Este foarte important de stiut ca cei mici invata prin joc, de aceea recomand ca si acasa, in parc, oriunde s-ar afla copilul sa fie lasat liber sa se joace. Invatarea lor se face prin joc in toate formele lui”, subliniaza doamna director Bazgan. Cei mai mari, care au un ritm de lucru mai rapid, au si un volum informational mai mare de inmagazinat.

La pranz si dupa-amiaza
In jurul pranzului se face trecerea de la un joc de grup la regulile de igiena si la masa de pranz, dupa care toti copiii se odihnesc. Dupa ce se trezesc, urmeaza partea recreativa a zilei. Aceasta incepe cu gustarea de dupa masa si continua cu optionale, cu profesori specializati in domeniu – acestea pot fi engleza, dans, inot, tenis (optionalele sunt inscrise in oferta educationala a fiecarei institutii in parte) etc.  – sau se joaca impreuna cu educatoarea asculta povesti, desfasoara concursuri de dans si cantec, se joaca in grup sau individual.

 

 

 

In this article

Join the Conversation