Ce fel de tata este?

726 0

Ca rolul tatalui este unul principal pe scena evolutiei copilului o recunoaste oricine, indiferent de faptul ca traim intr-o epoca foarte preocupata sa desfiinteze prejudecatile. Numai ca importanta tatalui in cresterea si educarea copilului nu este o prejudecata.

Personalitatea lui, modul sau de inter-relationare cu mama si cu prichindeii sunt amprente adanci, definitorii, bine inscrise asupra evolutiei copilului. Exista, evident, mai multe tipuri de tata, fiecare isi sustine rolul in versiune proprie.

Iata 7… prototipuri, fiecare varianta fiind insotita de avantaje si dezavantaje.

Tatal modern

Este cel care participa egal in cuplu. Invata constiincios ce are de facut atat in relatia cu copilul, cat si cu mama, priveste lucrurile de pe pozitii de egalitate, reusind sa faca tot ceea ce face o mama model.

Avantaje: Acest tip de tata este educatorul pentru un copil democrat, autoritatea in cuplu bazandu-se pe colaborare. Acest model patern este cel de preferat in ziua de astazi.

Dezavantaje: Din punct de vedere traditional, acest tip de tata nu reprezinta o autoritate suprema in casa. In ochii copilului el este mai curand un prieten. La fel in relatia cu partenera sa. Se poate spune insa ca acest gen de tata reprezinta o autoritate democrata.

Este vorba despre acel tata care are tabieturile lui, lumea lui, preocuparile lui. Nu interactioneaza cu copiii carora, in general, le impune sa nu-l deranjeze sau sa-l sacaie.

Avantaje: Desi in relatia cu copiii este ca si absent, el reprezinta o autoritate sociala, in cuplu si familie.

Dezavantaje: Acest parinte poate sa creeze probleme in evolutia copilului. De cele mai multe ori acest gen de tata este respins la un moment dat in drumul spre maturizare.

Tatal zbir

Cand intra in casa, toata lumea intepeneste. Sanctioneaza greselile fara drept de apel.

Avantaje: Daca nu este absolut exagerat, se poate spune ca aduce ordine si disciplina in viata celor mici.

Dezavantaje: Exista insa riscul depersonalizarii a copilului sau declansarea tendintei spre razvratire a acestuia. Copilul va incerca sa iasa cat mai curand si prin orice tertip de sub comanda, va lua pana la urma calea fiului ratacitor care pleaca sa se descurce de unul singur, desi este vulnerabil ca urmare a lipsei de afectiune resimtite in relatia cu tatal.

Provine intr-o oarecare masura din tatal absent de la obligatiile casei. Vine cvasi-optimist acasa si face glume, se tine permanent de sotii. Ceea ce-si doreste pentru sine proiecteaza ca pe o fotografie pe copii.

Avantaje: Acest gen de tata este un mare iubitor de copii. In general, in acest gen de familie, mama este cea care are rolul autoritar, iar tatal este mai degraba un complice al copiilor. Avantajul major este plusul de sensibilitate si sentiment pe care il inspira micutilor.

Dezavantaje: Paradoxal, dar dezavantajul major deriva chiar din avantajul principal – o data cu evolutia lor in viata, copiii vor ajunge la maturitate sa caute acele persoane iesite din comun, care nu-s tocmai lesne de intalnit.

Tatal superprotector

Un personaj care sufera de sentimentul de imperfectiune. Gaseste argumente pentru tot ceea ce spune si face vizavi de copiii lor, este hiper-rational si foarte grijuliu.

Avantaje: Copilul se simte permanent protejat si iubit, ca si cum ar fi centrul universului. Tatal i se dedica intru totul, face orice ca lui sa-i fie bine.

Dezavantaje: Din nefericire, acest tip de parinte este sufocant. De fapt, il impiedica pe cel mic sa aiba experiente de viata, il inchide. De aceea acest gen de parinte nu este chiar de dorit. El il apara pe prichindel de viata si ii creeaza un handicap prin claustrarea in lumea parintilor.

Este cazul social, un om care nu are relatii de cuplu si nici cu familia in ansamblul ei. Aici pot intra oamenii care lucreaza in domenii care ii tin departe de familie. Acesti tati sunt mai mult niste sustinatori financiari ai familiei.

Avantaje: In general, ei reusesc sa ofere un nivel de viata decent familiilor lor.

Dezavantaje: Imaginea lor in sufletele copiilor este mai mult o metafora frumoasa intretinuta de mama care nu doreste ca puiul ei sa creasca fara modelul patern. Uneori, imaginea gen monument pe care mama o creeaza poate fi departe de adevar.

De fapt, acest gen de tata absent fizic nu se identifica cu un model, el este mai curand un ideal. Uneori tatal absent poate fi substituit cu un bunic, dar numai in cazul in care acesta are multe dintre trasaturile tatalui.

In this article

Join the Conversation