Ce ingrediente „vindecatoare” intra in compozitia unei plante medicinale

1072 0

Tot discutam de efectele benefice ale ceaiurilor, cataplasmelor sau siropurilor din plante mediciale. Practic, natura este farmacie pe care, daca stim sa o folosim adecavat, ne poate usura suferinte si sa vindece numeroase afectiuni. Dar haideti sa aflam care este secretul plantelor medicinale.

Care este secretul miraculoaselor plante medicinale

Uleiuri volatile (sau esente)

Reprezinta amestecuri de produsi chimici volatili mirositori, acestora datorandu-se mirosul placut al plantelor. Dintre efecte: faciliteaza expectoratia, sunt diuretice, anti-convulsive, au efect tonic la nivelul stomacului, al ficatului, intestinelor si vezicii biliare si au si un efect anti-inflamatoriu pentru pielea iritata. 

Alcaloizi

Acestia au efecte vasoconstrictive, excitante, anticonvulsive. Plantele care contin alcaloizi trebuie utilizate doar la recomandarea medicului, acestia regasindu-se in numeroase plante toxice.

Flavonide

Flavonidele acoper un spectru larg de afectiuni. In prezent se cunosc aproximativ 5.000 de flavonide.Unele au efect diuretic, altele calmeaza crampele tractului gastrointestinal, altele influenteaza sistemul cardiovascular si sutn utilizate in afectiunile capilarelor si ale venelor. 

Principii amare

Sunt substante cu gust amar care stimuleaza terminatiile nervoase gustative, care, pe cale reflexa declanseaza si intensifica secretiile digestive si maresc pofta de mancare.

Tanini

Taninii din zmeura impiedica dezvoltarea bacteriilor nocive, spuneam in Zmeura, beneficii pentru sanatate. Taninii fixeaza proteinele in piele si membranele mucoase, au efect astringent si ajuta la eliminarea bacteriilor.

Glicoside

Ca si flavonidele, glicosidele reprezinta o categorie mare de substante. Dintre efecte: actioneaza la nivel cardiac si influenteaza la nivel gastrointestinal.

Pectinele

Pectinele sunt constituenti ai membranei celulare vegetale, importante din punct de vedere terapeutic prin actiunea coagulanta si hemostatica.

Acid silicic

Acidul silicic asigura tesut conjunctiv, par si unghii sanatoase si are efect diuretic daca este consumat in cantitati mari.

Saponine

Despre saponine scriam cand descriam beneficiile pe care le are ceaiul din cozi de cirese. Este vorba de substante care usureaza expectoratia prin lichefierea mucusului. De asemenea, au efect antibiotic si intaresc capacitatea de aparare a organismului.

Vitamine

Numeroase plante medicinale isi datoreaza utilizarea in scopuri terapeutice datorita continutului bogat in vitamine: provitamina A, complexul de vitamina B, dar si vitaminele C, E, K, P si PP. De pilda, dintre acestea, provitamina A si vitamina C intaresc imunitatea (prima stimuleaza si regenerarea celulelor), iar vitaminele B au un rol important in metabolism.

Substante minerale

Mineralul reprezentant in medicina naturista este potasiul; alte minerale importante sunt calciul si magneziu.

Mucilagii

Sunt produsi cu o consistenta cleioasa, care au efecte calmante, emoliente si sunt eficienti in tratarea constipatiei.

In this article

Join the Conversation