Ce peste are voie sa manance in functie de varsta

24828 0

Pentru adult, pestele este cu atat mai bun cu cat este mai bogat in grasimi polinesaturate. Organismul copiilor insa trebuie obisnuit treptat sa le digere. E bine sa incepi cu pestii slabi, de apa dulce, care contin numai 0,5-2% lipide si pot fi oferiti copiilor dupa 6 luni, in momentul introducerii carnii.

Daca insa exista in familie persoane alergice la peste, amana introducerea lui in dieta copilului pana dupa varsta de 1 an. Pana pe la 2 ani este bine sa te limitezi la pastrav si salau. Dupa aceasta varsta, intra in scena si alti pesti slabi (grija mare la indepartarea oaselor!) sau semigrasi – cu un continut de grasimi intre 2-8%.

Pestii grasi, al caror continut de lipide e intre 2-8% (dar poate ajunge pana la 20%!), favorizeaza functiile celulei nervoase si protejeaza vasele de sange. E bine sa intre – si sa ramana – in meniul copiilor dupa varsta de 5-6 ani.

Dar pestele este valoros si din alte motive: contine proteine, fosfor, iod, vitamine din grupa B-urilor, precum si vitaminele A si D.

Fiecare varsta cu…pestele ei

  • 6-24 luni: peste slab (pastrav, salau).
  • 2-5 ani: peste slab (biban, stiuca, scrumbrie) si semigras (macrou, calcan).
  • 5-6 ani+: peste gras (hering, sardele, somn, ton).

In this article

Join the Conversation