Ce se intampla daca am depasit termenul?

9960 0

Unii se grabesc sa vina pe lume, altii amana intalnirea cu ea, depasind termenul prevazut si punand la incercare rabdarea viitoarei mamici.

Ce face „lenevila” de nu mai apare?

Creste! In aceste ultime zile petrecute in burta ta bebelusul isi va spori greutatea cu aproximativ 100 de grame pe saptamana. El isi asigura proviziile pentru primele zile de viata, care nu se anunta tocmai usoare. In plus fata de „rotunjimile” pe care incearca sa le obtina, bebe isi imbunatateste „look”-ul.

Una dintre dovezile acestei griji este, de exemplu, cresterea mai indarjita a podoabei capilare. In schimb, depasirea termenului nu implica si un „finisaj” al dezvoltarii fatului: ultimele organe ajunse la maturatie (plamanii si ficatul) sunt deja functionale de cincisprezece zile.

Placenta este prevazuta sa functioneze timp de 41 de saptamani. Dincolo de aceasta perioada, ea imbatraneste si isi indeplineste mai putin bine menirea, in special rolul de a furniza micutului oxigenul necesar. Imediat dupa data prevazuta pentru nastere, vei intra sub supravegherea medicului.

El va monitoriza ritmul cardiac al bebelusului tau si, cu ajutorul ecografului, va controla cantitatea de lichid amniotic (daca scade prea mult, e semn de imbatranire a placentei), va numara miscarile copilului pentru a-i determina vitalitatea si a detecta o eventuala afectiune.

Vei fi supusa unui examen general, care va releva sau nu riscul producerii unui puseu de hipertensiune. Cel mai adesea, pentru a declansa nasterea, echipa medicala nu asteapta depasirea termenului cu mai mult de o saptamana. Dincolo de acest interval de timp, riscurile sunt prea mari pentru fat, mai ales in privinta unei oxigenari suficiente.

Provocandu-i venirea pe lume. Declansarea nasterii nu are aproape nici un impediment asupra bunei desfasurari a procesului. Medicul il va „momi” pe micut sa iasa prin diferite metode:

● va utiliza prostaglandine (sub forma de gel sau de comprimate, aplicate la nivelul vaginului), care-ti vor dilata colul si vor provoca aparitia contractiilor.

● iti va face o perfuzie cu ocitocina. Acest hormon, secretat in mod obisnuit de hipofiza, in timpul travaliului, provoaca contractiile. Corpul tau l-ar fi produs oricum daca nasterea s-ar fi declansat natural, asadar nici tu, nici copilasul tau nu riscati absolut nimic.

● iti va „rupe apa”, declansand, astfel, travaliul.

In this article

Join the Conversation