Ce se intreaba mamicile despre copilul de un an

391 0

Cand il las sa manance singur?
Unii copii intind manuta sa prinda sanul sau biberonul cand abia au implinit doua-trei luni. Daca puiul tau face asta, nu-i da mana la o parte. Lasa-l sa simta ca are controlul. Majoritatea incearca sa apuce lingurita spre 8-9 luni. Acopera totul cu o musama, pune-i barbita sau lasa-l in pielea goala si urmareste dezastrul. Daca nu incearca atunci cand vrea el, vei amana momentul in care va manca singur.

Cum imi dau seama ca ceva nu e in regula?
De cele mai multe ori, mamele se ingrijoreaza inutil comparandu-si copiii intre ei. Exista insa si cateva aspecte care ar trebui sa te alarmeze: la un an, copilul nu se ridica singur, tinandu-se de marginea patului sau de mana ta (o problema motorie), tresare speriat cand intri in raza sa vizuala, desi ai vorbit cu el pana atunci (poate trada o problema de auz), nu te urmareste cand te misti prin camera, ci numai cand vorbesti (o problema de vaz). In oricare dintre aceste cazuri, consulta un pediatru.

Pana la ce varsta va cere suzeta?
Sunt copii care ajung la varsta scolara si tot nu pot dormi fara ea. Este o mare greseala sa-i dai suzeta de la bun inceput. Obiectul pur si simplu nu are ce cauta in casa ta! Pe tine te ajuta sa linistesti copilul, dar lui ii ingreuneaza vorbirea, ii impiedica tentativele de a musca sau mesteca, pe scurt, nu-i ofera nici un beneficiu. Dezvatul e dificil, dar nu imposibil. Trebuie sa distragi atentia plangaciosului si sa-i oferi variante – jucarii moi sau rigide pentru masajul gingiilor, felii de fructe pe care sa-si incerce dintisorii.

In this article

Join the Conversation