Ce sunt nutraceuticele și în ce alimente le poți găsi

1413 0

Interesul acordat abordării unui stil de viață sănătos este unul sporit în această perioadă, în care cu toții suntem tot mai mult afectați de acțiunea nefastă a toxinelor și a radicalilor liberi, care ne pun sănătatea în pericol. Astfel, organismul nostru are nevoie de un aport optim de nutrienți capabili să îl hrănească și să îl protejeze de factorii nocivi, responsabili de declanșarea afecțiunilor severe. 

Știai că știința nutriției moderne se axează pe eficiența intervențiilor nutriționale, realizate la nivel individual? Noile tendințe vizează elaborarea dietelor personalizate, la baza cărora se află alimentele care nu au doar rolul de a acoperi nevoile de hrănire ale organismului, ci și cel de prevenție și de tratare a diverselor patologii. 

Astfel, practicile viitorului presupun includerea alimentelor cu rol de medicament în dieta zilnică, precum nutraceuticele produse de WHC, care susțin prevenția și tratarea patologiilor organismului. Iată ce trebuie să știi despre acestea și cum le poți include în dieta ta alimentară, pentru a te menține sănătos, în fiecare zi.

Ce sunt nutraceuticele și de unde provin?

Este bine cunoscut faptul că alimentele pe care le consumăm zilnic sunt supuse unor transformări specifice, la nivelul tubului digestiv. Cum se explică însă capacitatea anumitor compuși activi, din compoziția acestora, de a ajunge la țintele moleculare, pentru a asigura aportul nutritiv și rolul de medicament în organism? 

Genetica joacă un rol esențial în acest scenariu, influențând funcțiile oferite de celulele organismului. În schimb, nutriția intervine în procesul de modificare a gradului de expresie genetică, motiv pentru care organismul are nevoie de un aport optim de produse nutraceutice, care au capacitatea de a-l hrăni și de a preveni sau de a trata simptomele specifice diverselor patologii.

Iată care sunt cele mai cunoscute substanțe nutraceutice, în acest moment și sursele sigure, naturale, din care le poți obține:

 

 • Izotiocianații din broccoli;
 • Polifenolii din ceaiul verde;
 • Curcumina;
 • Resveratrolul din fructele de pădure sau strugurii roșii;
 • Licopenul din sucul natural de roșii;
 • Ghimbirul;
 • Acidul elagic din coaja unor fructe precum rodia, căpșunile, zmeura, grafii sau goji;
 • Componentele fitochimice cunoscute cu denumirea de flavolignani, regăsite în planta de armurariu.

 

Ce beneficii oferă aceste substanțe nutraceutice organismului uman?

Iată ce trebuie să știi despre fiecare dintre aceste substanțe nutraceutice, pentru a înțelege mai bine rolul lor nutritiv și funcțiile de prevenție și tratare, pe care le îndeplinesc:

 • Isotiocianații – Acești compuși valoroși se regăsesc în broccoli, iar principalul lor rol benefic constă în sporirea procesului de acetilare a histonelor. Datorită sulforafanului pe care îl conțin, aceștia asigură funcția de inhibare a dezvoltării celulelor tumorale de la nivelul organelor vitale ale organismului (colonul, stomacul, plămânii, prostata).
 • Polifenolii – Acești compuși esențiali se regăsesc, în cantitate sporită, în ceaiul verde, având rol neuroprotectiv. Polifenolii au capacitatea de a inhiba procesul neuroinflamator, reducând astfel considerabil riscul de declanșare a accidentelor cerebrale vasculare. În plus, aportul optim al acestora în organism contribuie la ameliorarea simptomelor specifice diverselor afecțiuni precum diabetul și sindromul metabolic.
 • Curcumina – Rolul de medicament al acesteia se datorează conținutului său sporit de amidon (în proporție de 50%) și a curcuminoidelor din compoziția sa. Aceste substanțe active au rol antiinflamator și antioxidant, contribuind astfel la buna funcționare a organismului, prin eliminarea patologiilor cu efecte negative severe.
 • Resveratrolul – Acest compus activ din compoziția fructelor de pădure și a strugurilor roșii este esențial pentru asigurarea nutriției cu rol de medicament, întrucât are efecte anticancerigene dovedite. Acestea se datorează capacității sale de a inhiba activarea substanțelor carcinogenice și de a contribui la detoxifierea profundă a organismului.
 • Licopenul – Cu toții cunoaștem efectele benefice ale antioxidanților asupra organismului nostru, iar licopenul este inclus pe lista nutraceuticelor care au capacități certificate de reducere a acțiunii substanțelor cancerigene. În plus, acesta are un rol important în asigurarea fluidității optime a masei sanguine circulante și în reducerea considerabilă a riscului de proliferare a celulelor tumorale. 
 • Ghimbirul – Cu siguranță ai auzit, de nenumărate ori, vorbindu-se despre beneficiile extraordinare ale consumului de ghimbir în ceai sau ca atare. Efectele sale benefice se datorează substanțelor active pe care acesta le conține, cu rol antiinflamator puternic și care oferă suportul antioxidant, de care organismul are nevoie, pentru inhibarea prostaglandinelor, care contribuie la dezvoltarea patologiilor cancerigene.
 • Flavolignani – Acești compuși fitochimici din compoziția armurariului au capacitatea de a contribui la inhibarea acțiunii substanțelor cancerigene, care afectează în principal organe vitale precum prostata sau ficatul. 

Prin urmare, natura ne-a pus la dispoziție tot ce avem nevoie pentru a ne hrăni optim și pentru a-i acorda organismului nostru suportul necesar în vederea prevenirii și tratării afecțiunilor severe, care ne pun sănătatea în pericol. Includeți alimentele care reprezintă surse sigure de nutraceutice, cu rol de hrana și medicament pentru organism, sporindu-i acestuia șansele de a se proteja de acțiunea nefastă a toxinelor și a radicalilor liberi.  

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pixabay

In this article