Ce trebuie sa faci in caz de lovitura la cap la copil

1014 0

Craniul este ca o casca protectoare a creierului, iar tegumentul care il acopera este puternic vascularizat pentru a atenua loviturile si socurile. Cele mai multe lovituri afecteaza pielea capului, ducand la sangerari superficiale sau cucuie cauzate de ruperea vaselor de sange.

Potrivit unui studiu britanic referitor la cele mai noi practici in tratarea loviturilor la cap, prima regula este ca parintele sa-si pastreze calmul. Daca micutul isi vede mama linistita, se va calma si el, afirma autorii studiului.

A doua regula de urmat este aplicarea pe lovitura, timp de 20 de minute, a unui saculet cu gheata, dupa care se face o pauza de cinci minute, urmata din nou de saculetul cu gheata, alte 20 de minute.

Daca sangereaza, taieturile vor fi presate cu un prosop cu gheata in el.

Cel mai important este sa observi starea generala a copilului, tinandu-l treaz cel putin o ora. Dupa aceasta, poate sa doarma putin, dar nu mai mult de 20 de minute, sub supraveghere. Daca este alert si constient, merge, vorbeste, se joaca, se poarta ca inainte de cazatura, atunci nu are nici o problema.

In this article

Join the Conversation