Ce trebuie sa stii despre botezul copilului

1008 0

Inainte de slujba Botezului, se face mai intai Randuiala catehumenului, adica pregatirea celui ce va fi botezat. Aceasta randuiala se facea la inceput in pridvorul bisericii. Ea cuprinde: exorcismele, lepadarile si impreunarea cu Hristos.

Prin cele trei rugaciuni ale exorcismelor, preotul il roaga pe Dumnezeu sa indeparteze puterea diavolului de copilul ce va fi botezat. Urmeaza intreita lepadare de satana, pe care o face nasul, in numele si in locul micutului.

In timpul lepadarilor, catehumenul e intors cu fata spre Apus sufland si scuipand intr-acolo de trei ori, considerandu-se ca dintr-acolo vine puterea raului. Apoi este intors cu fata spre Rasarit, unde este raiul, marturisind unirea cu Hristos.

Copiii sunt insotiti la botez de persoane mature, care fac cuvenita marturisire de credinta in locul si in numele celor mici. Ei sunt cei care il nasc „pentru viata cea noua, in Duhul, asa cum parintii l-au nascut pentru viata cea trupeasca”.

Nasii sunt, asadar, parintii sufletesti ai copilului si, totodata garanti (sau chezasi) ai acestuia in fata lui Dumnezeu si a Bisericii, „chezasuind ca pruncul (finul) va fi crescut in credinta crestina si ca va fi un bun credincios”. (Dionisie Pseudo-Areopagitul, „Despre ierarhia bisericeasca” si Simion al Tesalonicului, „Despre Sfintele Taine”).

Semnificatii

Copilul este primit din bratele preotului intr-o panza alba, care semnifica curatenia sufletului si a vietii crestinesti;

  • Lumanarea inseamna indatorirea celui botezat de a duce adevarata viata crestineasca;
  • Botezul in Legea cea Noua a inlocuit taierea imprejur din Legea Veche, care se facea copiilor de parte barbateasca la opt zile dupa nastere; care semnifica legamantul cu Dumnezeu al evreilor (Facerea 17,9-14).

In this article

Join the Conversation