Ce trebuie să ştii despre factorul Rh în sarcină

488 0

 Factorul Rh face diferenţa între două tipuri de sânge: unul prezintă la suprafaţa globulelor roşii anumite proteine, denumite şi antigene, ceea ce înseamnă că Rh-ul e pozitiv, celălalt nu posedă aceste proteine, ceea ce duce la apariţia Rh-ului negativ. În această situaţie, între o gravidă cu Rh negativ şi embrionul cu Rh pozitiv – moştenit de la tată – va apărea o incompatibilitate.

Unde duce nepotrivirea de Rh

Încă de la prima sarcină (nu doar la cea dusă la bun sfârşit, ci şi la cea întreruptă benevol) vor apărea în organism anticorpi anti-Rh. Bunăoară, în cazul unei a doua sarcini, dacă embrionul are tot Rh pozitiv, organismul tău se va purta ca şi cum ai fi alergică la bebe din burtică, iar anticorpii produşi la anterioara sarcină vor străbate placenta şi vor distruge globulele roşii ale fătului, ducând la apariţia unor grave probleme de sănătate ulterioare sau chiar la moartea acestuia.

Ce e de făcut în caz că ai Rh negativ

În cazul în care ştii că ai Rh negativ, va trebui să faci un vaccin cu imunoglobulină anti D, care o să te ferească atât pe tine, cât şi pe bebe de eventuale necazuri. Acest vaccin se face aproximativ în jurul săptămânii 28 de sarcină. Dacă bebe se naşte fiind posesorului unui Rh pozitiv, va trebui să repeţi vaccinarea în primele 72 de ore după ce puiul vine pe lume. Din păcate, această imunizare nu este una permanentă. La fiecare sarcină, chiar şi în cazul uneia ectopice sau al unui avort, este posibil să ai nevoie de repetarea ei.

Unde găseşti vaccinul

Vaccinul poate fi administrat în spitalul la care mama urmează să nască, la secţiile de hematologie, iar pentru pacientele din Bucureşti, la Centrul Naţional de Hematologie Transfuzională. Tratamentul este suportat de asigurarea de sănătate, însă există situaţii când vaccinul nu poate fi găsit în unităţile spitaliceşti şi trebuie procurat din farmacii. Din nefericire, preţul său este destul de mare, ajungând să coste între 350 şi 400 de lei.

In this article

Join the Conversation