Ce trebuie sa stii despre prima vizita la dentist

1506 0

"Prima vizită la dentist se poate face de la un an şi jumatate – doi (chiar înainte să apară toată dentiţia temporară), pentru acomodarea micuţului cu cabinetul, medicul şi igiena orală", spune dr. Iuliana Filip, medic stomatog la Laboratorul de Zâmbete – cabinet stomatologic dedicat copiilor – din cadrul centrului Bursuceii Veseli. În continuare, aceasta îţi spune de ce este nevoie să mergi cu puiul tău la stomatolog, chiar înainte de apariţia unei probleme, şi cât este de importantă familiarizarea acestuia din timp cu cabinetul.

Cum aperi copilul de carii dentare

6 întrebări despre prima vizită la dentist

Mami.ro Care este motivul care-i determină pe părinţi să facă prima vizită la dentist cu copilul: control de rutină sau apariţia unor carii? 
Dr. Iuliana Filip Motivul care îi determină pe părinţi să vină cu copiii la medicul dentist este apariţia cariilor şi durerea asociată cu problemele dentare.

Mami.ro Care sunt cele mai frecvente probleme ale micuţilor?
Dr. Iuliana Filip Cele mai frecvente probleme ale micuţilor sunt apariţia cariilor şi abcesele dentare.

Mami.ro Cum trebuie să-şi pregătească un parinte copilul pentru acest moment?
Dr. Iuliana Filip Vizita la medicul stomatolog poate părea înfricoşătoare pentru copil. Din acest motiv, sugerez părinţilor să-l pregătească povestindu-le cum va decurge vizita, prezentând stomatologul ca pe un prieten menit să îi ajute. La rândul lui, cabinetul trebuie să fie prietenos, dotat special pentru copii, iar medicul le va câştiga repede încrederea şi să prezinte consultaţia ca pe un joc.

Igiena orala la copii. Reguli pentru un periaj dentar corect

Mami.ro Ce greşeli fac părinţii când vine vorba de prima vizită la dentist?
Dr. Iuliana Filip Cea mai frecventă greşeală din comportamentul părinţilor la prima vizită la dentist a copiilor este insistenţa de a desfăşura consultaţia cu orice preţ. Mulţi părinţi îşi obligă copiii să stea pe scaun împotriva voinţei lor. Consider că încrederea copiiilor trebuie câştigată. Mulţi părinţi reacţionează aşa din lipsă de timp. Mai mult decât atât, unii încep să povestească micuţilor traumele prin care ei inşişi au trecut la cabinetul stomatologic. Acest lucru nu face decât să înrăutăţească situaţia şi să micşoreze încrederea copiilor. O altă greşeală frecventă este faptul că părinţii aduc copii la cabinet când deja a apărut o problemă, nu verifică dantura periodic, iar dupa tratament nu efectuează verificările periodice pentru prevenţie.

Mami.ro Cum ar trebui să abordeze un medic dentist prima întâlnire cu un pacient nou?
Dr. Iuliana Filip Medicul trebuie să aibă foarte mult tact şi răbdare pentru a prezenta consultaţia ca pe o joacă cu nişte instrumente sofisticate şi extrem de interesante – scaunul, freza, oglinda etc. Întâlnirile trebuie să fie scurte, plăcute şi eficiente.

Hrana pentru primii dintisori

Mami.ro Care sunt cele mai "înspăimântătoare" lucruri din cabinet pentru un copilaş şi cum îndepărtaţi teama micuţului de ele?
Dr. Iuliana Filip Copiii sunt înspăimântaţi de propria lor durere şi de ceea ce asociază cu aceasta. Teama poate fi prevenită cu o atitudine pozitivă a părintelui şi a medicului, la cabinet şi acasă. Prevenirea apariţiei durerii prin control periodic şi familiarizarea micuţilor cu cabinetul înainte să existe probleme sunt paşii de urmat pentru o consultaţie plăcuta şi eficientă la stomatolog.

In this article

Join the Conversation