Ce vitamina ii lipseste. Semne si remedii

2834 0

Alimentația insuficientă sau incompletă, distrugerea aportului vitaminic al hranei prin prelucrarea termică sau păstrarea îndelungată, alterarea florei microbiene, tulburările de absorbție, funcționarea deficitară a sistemului digestiv, afecțiuni ale ficatului sau pancreasului, administrarea abuzivă a antibioticelor – toate pot provoca un astfel de deficit.

Lipsa de vitamina A

Semne: Oboseală, pierderea părului, slăbiciune, scăderea inexplicabilă în greutate, ochi uscați, piele descuamată, infecții respiratorii frecvente.
Remediu: Oferă-i puiului tău mese care conțin legume galbene ori portocalii (morcovi, cartofi dulci, dovleac), dar și ouă sau brânză.

Lipsa de vitamina B 6

Semne: Diaree, anemie, slăbiciune generală, iritabilitate. Deficiența de vitamina B, care are grijă în principal de buna funcționare a sistemului nervos, poate fi motivul pentru care puiul tău nu se poate concentra, e impulsiv și mereu pus pe harță.
Remediu: Combate deficiența printr-o dietă bogată în proteine de calitate (vită, pui, pește, semințe sau grăunțe, ouă, lapte, brânză, fasole, mazăre).

Lipsa de vitamina B 12

Semne: Tot sistemul nervos al copilului are de suferit, dar nici cel circulator nu se simte mai bine. Durerile stomacale, edemele, insomnia sau pierderea puterii în voce sunt principalele avertismente.
Remediu: Se recomandă consumul de alimente care conțin acid folic: vegetalele cu frunze verzi (spanac, salată verde), citricele și cerealele integrale.

Lipsa de vitamina C

Semne: Îi apar vânătăi mari la cea mai mică julitură sau atingere cu un obiect contondent, îl dor încheieturile mâinilor și picioarelor, are pielea uscată și apetit scăzut. Uneori, semnele unei pot include sângerarea nazală și infecții repetate.
Remediu: Oferă-i fructe și legume bogate în vitamina C (citrice, căpșune, kiwi, legume verzi).

Lipsa de vitamina D

Semne: Dinții îi apar târziu, este într-o stare permanentă de irascibilitate, crește într-un ritm mai lent decât restul copiilor (excepție fac acei copii care provin din familii cu părinți scunzi), acuză dureri musculare.
Remediu: Expunerea la soare (în orele în care razele ultraviolete nu sunt nocive, adică între 7 și 10 dimineața și după ora 4 după-amiaza), consumul de lapte, brânză, iaurt și ouă ajută la remedierea lipsei de vitamina D.

 

FOTO: pixabay.com

In this article