Celulele stem

751 0

Pana nu de mult, boli incurabile precum leucemia se puteau trata administrand bolnavului celule de maduva osoasa prelevate de la un donator compatibil. Acum tehnica folosita s-a extins largind considerabil si paleta afectiunilor care pot sa fie tratate. Numai ca de data asta este vorba despre celule prelevate de la pacientul insusi. Mai precis din sangele ramas in placenta si cordonul lui ombilical.

Ce este sangele din cordonul ombilical?

Pur si simplu sangele care ramane in placenta si in cordonul ombilical dupa acestea au fost detasate, in urma nasterii. Acest sange este o sursa bogata celule unice din punct de vedere genetic.

Ce sunt celulele stem?

Sunt celule total diferite de cele existente in corpul nostru dupa nastere. In primul rand pentru cacelula embrionara (stem sau susa), este pluripotenta. Poate adica sa se transforme in aproape orice tip de celula din corp.

Astfel transplantul cu astfel de celule permite tratarea unui numar mare de boli (peste 70), de la anemii pana la leucemii, tulburari metabolice si ale sistemului imunitar si diferite tipuri de cancer, boli de inima, Alzheimer sau Parkinson, formarea celulelor musculare, utile in tratamentul bolilor de inima etc. Se fac deja teste clinice si pentru tratarea unor boli mostenite si autoimune.

  • La reconstructia mecanismului de formare a sangelui si sistemul imunitar.
  • Celulele stem transplantate prolifereaza in maduva osoasa, unde dau nastere la noi celulesanguine si regenereaza sistemul imunitar.

Ce trebuie sa fac?

Sa contactezi inca de prin luna a 6-a sau a 7-a de sarcina, o firma specializata in prelevarea si stocarea celulelor stem, sau sa te interesezi de una la maternitatea la care vei naste.

Poti sa incerci la Cord Blood Center din Cluj (http://cordbloodcenter.com), la Clinica privata Dr. Carauleanu din Iasi (www.drcarauleanu.ro), la Biogenis (www.biogenis.ro) Cryo Save (www.cryo-save.com), din Bucuresti. In functie de oferta fi ecareia poti sa alegi care iti convine. Apoi semnezi contractul si achiti prima transa.

Varianta 1

  1. Prima transa – 1.500 de lei, bani ce acopera dispozitivului de recoltare si parte din costurile de prelevare si transport spre locul de pastrare.
  2. A doua – 2.150 de lei, reprezinta restul costurilor de transport si al analizelor.
  3. A treia transa – la 4 saptamani de la nastere, platesti inca 2.150 de RON reprezentand restul costurilor si stocarii pe 18 ani a probelor. TOTAL: 5.800 de lei

Varianta 2

  1. La semnarea contractului, 1.500 de lei (dispozitivului de recoltare si parte din costurile de prelevare si transport).
  2. Dupa nastere, 2.900 de lei (costurile de prelevare, transport, analize, prelucrare, pregatire in vederea crioconservarii si cele de stocare.
  3. Apoi vei plati esalonat, anual, cate 140 de RON (costurile de stocare pe 18 ani). TOTAL: 4.540 lei

Nasterea este singurul moment in care se pot recolta celulele stem, o operatie fara risc pentru mama sau copil.

In this article

Join the Conversation