Cinci sfaturi pentru a combate durerile fără medicamente

749 0

Durerea, indiferent dacă apare sub forma unei migrene sau a unei crampe musculare, este principalul inamic al stării de bine. În topul durerilor care îi afectează pe români se află durerile de cap (79%), de spate

(62%) şi dentare (38%), urmate de cele reumatice şi articulare, menstruale, musculare şi cele cauzate de lovituri, arată un studiu recent realizat de GfK România.
 
O treime din români nu consultă medicu în cazul durerilor
 
Durerea de cap, una dintre cele mai frecvente suferinţe în rândul românilor, afectează mai mult femeile şi pe cei cu vârsta de până în 40 de ani. În schimb, bărbaţii şi persoanele tinere suferă mai des de dureri musculare. Durerile de spate însă strică buna-dispoziţie a tuturor persoanelor cu vârste între 20 şi 55 de ani, atât bărbaţi, cât şi femei şi apar în medie de două ori pe lună. Deşi este o problemă atât de comună, cauzele durerilor de spate diferă mult de la o persoană la alta. Alte tipuri de dureri reumatice şi articulare au o incidenţă crescută în rândul seniorilor.
 
 
Destul de îngrijorător este faptul că peste 35% dintre respondenţi incluşi în studiul Gfk nu au consultat niciodată doctorul în cazul durerilor, principalul motiv fiind acela că nu consideră durerea o problemă. Majoritatea îşi administrează singuri tratament, mai ales în cazul durerilor de cap, menstruale şi musculare. Românii sunt mai predispuşi să viziteze medicul în cazul apariţiei durerilor de dinţi, reumatice, articulare şi a celor de spate.
 
Durerile ce apar dimineaţa sau în timpul activităţii cotidiene sunt tratate imediat cu analgezice, în vreme ce durerile ce apar pe finalul zilei de lucru sau acasă sunt mai degrabă tratate prin metode ne-medicamentoase (odihnă, baie, masaj). Aproape un sfert iau câte 2 pastile deodată dacă durerea este severă, în timp ce circa 45% au declarat că în cazul unei dureri mai severe scurtează intervalul de timp în care îşi administrează medicamentele.
 
 
 

In this article

Join the Conversation