Cine este gospodina? Barbatul?

667 0

In primul rand pentru ca aspiratorul care merge cu infrarosii si masina de spalat cu bule de aer sunt deosebit de sensibile si trebuie foarte bine programate, apoi pentru ca robotul de bucatarie are nevoie de indicatii logice si inteligente. Deci este imperativa interventia lui!!!

In al doilea rand, pentru ca atatea semipreparate, gata sa fie aruncate direct in tigaie sau cuptorul cu microunde, n-au nevoie decat de un amestec de mirodenii si el se pricepe cel mai bine, avand cele mai rafinate gusturi! Deci el va pregati cina! In al treilea rand, pentru ca el este modelul din casa de care toata lumea trebuie sa tina cont. Deci, trebuie sa dea un exemplu!

Mentalitatile se schimba

Vei spune ca aceste randuri apartin unui alt timp… poate peste 20, 30 sau 50 de ani de aici inainte. Si totusi, sunt mame care vorbesc despre situatii in care lucrurile incep sa se schimbe, conceptia patriarhala incepe sa cedeze si noi atitudini incep sa-si faca loc in modul cum gandesc cei doi parteneri, in felul in care impreuna, tu si sotul tau, participati la cresterea copilului si grijile gospodariei.

Din experienta mamelor am putea sa construim cateva din scenariile cele mai fericite pentru o viata echilibrata de familie in care impreuna, ca o adevarata echipa, cei doi participa la ingrijirea copilului si la grijile gospodariei, intre viata sociala, profesionala si personala.

Nu este important atat sa socotiti exact, la milimetru, ca sarcinile sa fie egal impartite… juma’-juma’. Ceea ce este important cu adevarat este sa simtiti multumirea si bucuria ca participati impreuna la treburile rutinei casnice. Impartirea sarcinilor poate sa se faca in functie de preferinte: daca el prefera sa spele vasele, tu vei pregati masa; in timp ce unul spala, celalalt se ocupa de copii si asa mai departe.

Un alt stil de viata

Unele femei au nevoie de sprijin inca din perioada de graviditate deoarece, pentru a pastra sarcina, nu le este permis sa faca prea multe lucruri grele. Si invata astfel amandoi, si ea si el, ca aparitia unui copil inseamna responsabilitate comuna, un alt stil de viata: lucrurile „marunte” din casa se fac impreuna: unul da cu aspiratorul, celalalt sterge praful, unul calca rufele, celalalt le spala si amandoi citesc impreuna carti despre bebelusi si felul cum este bine sa-i cresti.

In asa masura se pot face impreuna lucrurile incat nu se va mai pune problema cine face ce sau cand. Va deveni un lucru firesc sa faceti impreuna curatenie, sa spalati impreuna, sa pregatiti cina, unul sa spele bebelusul si celalalt sa citeasca povestea de seara la culcare. Iar duminica, sa pregatiti alaturi o dimineata placuta, petrecuta cu totii la iarba verde sau la bunici. Cel mic are grija de jucaria preferata sau de catel, tata umple cosul cu bunatati pentru pick-nick, iar mama pune la punct ultimele detalii pentru ca nimic sa nu lipseasca „la plimbare” iar casa sa ramana in ordine si siguranta.

Viata nu e usoara

Sunt si familii in care se lucreaza in ture inverse asa incat si tata si mama invata sa faca de toate: sunt zile cand mama ramane dimineata, sunt zile cand diminetile apartin lui tata si ambii cunosc si isi asuma toate tipurile de roluri, adica si de mama si de tata, precum si toate sarcinile din gospodarie. Fara sa fie usor, viata de familie impune reguli care in mod obligatoriu trebuie sa fie asumate de amandoi parintii. Fara comentarii!

In loc de concluzie

Este adevarat ca desi traim la inceputul secolului 21, rolurile sunt inca delimitate de celebra regula nescrisa: tata construieste rafturile si mama schimba scutecele! Dar, lucrurile par sa intre pe un drum nou pentru ca, iata, toleranta si intelegerea sunt notiuni destinate nu doar femeilor. Ele trebuie sa fie intelese, acceptate si practicate si de sexul masculin. Intr-un cuplu, trebuie sa fie reciproce.

Dupa cum povesteste o mamica, „nu-i cer ajutorul dupa ce o duminica intreaga a reparat sau a construit un gard nou la casa noastra, insa, luni sau marti sau in celelalte zile ale saptamanii, dupa ce vine de la serviciu, cred ca nu ar fi nici o problema daca am imparti macar grijile de seara: el sa-i faca baie copilului, eu pregatesc cina… sau invers”.

In this article

Join the Conversation