Cine este Mos Craciun?

832 0

Daca prima poveste ti se pare prea complicata pentru micutul tau, iata alta mult mai moderna: de unde vine Mos Craciun?

La inceput, mosul locuia la Polul Nord cu sotia lui, Craciunita, si cu noua reni fermecati. Dar renii lui nu prea aveau ce manca, pentru ca acolo erau doar intinderi nesfarsite de zapada.

Asa ca s-a mutat in Laponia, mai exact in catunul Korvatunturi, („Muntele Urechii”). Unii spun ca muntele din apropiere seamana cu urechile Mosului care asculta toate dorintele copiilor cuminti.

Satul in care locuieste Mos Craciun are un oficiu postal, in care sosesc zilnic mii si mii de scrisori de la cei mici. Mosul are ajutoare de nadejde, niste spiridusi simpatici si foarte harnici.

Unul dintre ei, Pepper Minstix, este paznicul de credinta al catunului in care nu are voie sa intre nici un om; daca cineva vine aici pe furis, nu va mai primi daruri niciodata.

Ceilalti spiridusi lucreaza la fabrica de jucarii de dimineata pana-n seara, pentru ca nu cumva sa-i prinda Ajunul cu treaba neterminata.

Cum reuseste Mosul intr-o singura noapte sa colinde pamantul in lung si in lat?

Cu ajutorul renilor lui. Zborul este foarte rapid, mai rapid decat viteza luminii. Rudolph este conducatorul celorlalti opt reni care trag sania incarcata cu jucarii a Moslui. Cand Rudolph era pui, nasul lui a fost atins de Magia Craciunului si de atunci este stralucitor si rosu.

Ceilalti reni sunt: Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Vixen. In Ajun, Mosul insotit de ajutoarele lui zboara cu sania, oprindu-se la casa fiecarui copil. Coboara pe hornul casei, lasa cadourile sub bradutul frumos impodobit si, daca-i mai ramane timp, mananca prajiturelele si bea din paharul cu lapte lasat special pentru el.

In asteptarea Mosului…

Mai intai, il ajuti pe cel mic sa scrie o scrisoare sau, daca este prea mic, o concepi tu. Puiul tau trebuie doar sa spuna ce-si doreste, ca de restul se ocupa Mosul. Pui scrisoarea intr-un plic, treci adresa cu litere mari de tipar, il rogi pe cel copilas sa-i deseneze ceva frumos Mosului si ii promiti ca o pui in prima cutie postala care iti iese in cale.

Sarbatorile nu trebuie sa treaca fara colinde si colindatori. Copiii merg din casa in casa si ureaza gazdelor sanatate, viata lunga si multe bucurii. La sate, cei mici sunt intampinati cu fructe, colacei sau cozonaci, in orase cu prajituri, bomboane sau bani, ca sa-si cumpere ceva frumos.

In dimineata Craciunului, cei mici vor vedea cu ochii lor ca rugamintile le-au fost ascultate. Jucarii, orice lucru aparent banal are puterea de a umple sufletul unui copil de o nedefinita fericire, dovada ca Mos Craciun exista cu adevarat.

Mai mult ca sigur, copilul are nevoie de o mica pregatire pentru intalnirea cu Mosul. Chiar daca l-a cunoscut anul trecut, mai ai inca multe sa-i povestesti: la varsta lui venerabila, personajul principal al sarbatorilor a trecut prin multe… Fascinantele istorioare despre venerabil vor intra in topul preferintelor.

Daca vrei sa incepi cu varianta mitologica, fa-o cu delicatete ca sa nu-i fie frica de Mos Craciun ori, mai rau, sa nu mai vrea sa-l vada.

Povestea…

O scurta aducere aminte a legendei in varianta prescurtata e cea mai potrivita pentru micutii sub patru ani. Iat-o cum suna:

Se spune ca, impotrivindu-se barbatului ei, Craciuneasa a primit-o pe Fecioara Maria in toiul iernii, oferindu-i pe ascuns adapost in grajd. Pe cand pruncul Isus se nastea, Craciuneasa a vegheat-o cu dragoste pe Fecioara Maria.

Afland acest lucru, Craciun – om rau si fara suflet – si-a pedepsit nevasta, taindu-i Craciunesei ambele maini. Se spune ca Maria a facut o minune si i le-a lipit la loc. Martor al acestui miracol, Craciun s-a crestinat.

Bucuros ca nevasta lui a scapat de pedeapsa necugetata, Craciun a aprins un rug din lemne de brad ca semn de sarbatoare si a impartit Sfintei Familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smantana, in timp ce Magii aduceau in staul, pruncului Mesia ofrande de aur, smirna si tamaie.

De aici vine simbolul lui Mos Craciun, infatisat ca un sfant care aduce de ziua nasterii lui Hristos daruri copiilor.

In this article

Join the Conversation