Cine nu are bunici sa-si cumpere

965 0

Din nefericire, in ziua de astazi tot mai putini copii au parte de acest dar minunat: bunicii.

Bunicii, parintii si copilul

Pe de-o parte, viata a devenit atat de grea si de stresanta, incat mai varstnicii nostri bunici nu mai au seninatatea si frumusetea aceea pitoreasca a unei batraneti linistite; iar pe de alta, comunicarea dintre generatii pare a fi din ce in ce mai dificila. Apoi mai sunt certurile frecvente dintre cei doi parinti sau dintre un parinte si bunicii din partea celuilalt sot, care se rasfrang negativ peste un micut nevinovat. Uneori, pur si simplu nestiinta in a comunica sau a relationa in cadrul familiei duce la aparitia unor rani greu de vindecat.

Vremurile cand trei generatii stateau sub acelasi acoperis sunt pe punctul de a apune. La prima vedere toate-s bune si frumoase, numai ca lucrurile nu stau chiar asa. Este foarte important ca si nazdravanii tai sa aiba parte de grija bunicilor, de experienta lor ca parinti, pentru ca s-ar putea ca acolo unde tu nu ai nici o solutie a unei probleme, bunicii sa stie ce este de facut pentru ca undeva, candva, au dat si ei pe acolo.

De asemenea, rabdarea este de multe ori un atu al bunicilor. Ei sunt oameni care au avut timp sa traga o seama de invataminte din viata, asa ca pot sa aduca mult echilibru in viata copiilor de-o schioapa. Nu trebuie sa uiti nici faptul ca, deseori, energia si bucuria de viata pe care o au copiii se transmite si bunicilor, acestia primind tinerete fara batranete de la micutele vlastare.

Bunicii pot insemna de multe ori si un loc de refugiu fata greutatilor. Pentru parinti, bunicii pot insemna un ajutor nesperat, un plus de confort si liniste pentru copil. Pot avea grija de micut cand ei sunt plecati la serviciu pentru ca, sincer, in Romania bona sau baby-sitter-ul reprezinta inca, pentru foarte multi, doar un vis.

Daca locuiesc la tara, bunicii pot sa-i ofere copilului o alta fata a lumii. Ii pot oferi vacante de neuitat, aer curat, liniste, o liniste pe care nu o putem gasi decat departe de tumultul orasului. Aici copilul va simti legatura ancestrala cu natura, aici va putea intelege mai bine importanta mediului si isi va construi o serie de valori morale. De asemenea, experienta unica si diferita a catunului poate sa aiba influente asupra psihicului micutului.

La bunicii de la tara, copilul tau se poate afirma in cadrul unei comunitati restranse, poate avea un nume, pe cand in puzderia de oameni de la oras ii este mai greu. Uneori uitam ca superbul univers al copilariei pe care il regasim in scrierile marelui Ion Creanga se afla atat de aproape de noi, atat de aproape de copilul nostru. E pacat ca atunci cand exista astfel de posibilitati ele sa nu fie valorificate la maximum.

In orice situatie exista avantaje si dezavantaje. Insa, de cele mai multe ori, avantajele oferite de bunici depasesc cu mult dezavantajele. Dar acest lucru nu neaga existenta celor din urma. De exemplu, din dorinta bunicilor de a compensa momentul in care ei insisi au fost parinti, ar putea sa rezulte un exces de atentie fata de copil, care sa duca la rasfat.

Asa ca ai grija ca bunicii sa nu-i caute prea mult in coarne micutului. De asemenea, s-ar putea ca bunicii sa fie mai permisivi si mai putin drastici, iar prichindelul sa inceapa sa exploateze acest lucru. Si aici este bine sa intervii inainte ca micutul sa-si faca un obicei din a trece peste vorba celor mari.

In this article

Join the Conversation