Cine va face ordine in cresele din Romania?

365 0

Ce-i drept, in aceste unitati prescolare domneste un adevarat haos din cauza lipsei unor legi care sa spuna fiecarei autoritati centrale si locale ce are de facut. La ora actuala, in tara noastra functioneaza 287 de crese, cu aproximativ 11.000 de copii, fata de 902 crese inainte de 1989, in care erau cuprinsi peste 90.000 de micuti.

Potrivit Ministerului Educatiei, in prezent, „cresele pentru copiii intre patru luni si trei ani primesc si copii peste trei ani tocmai pentru mentinerea personalului angajat. Acestea sunt finantate si coordonate de consiliile locale, insa nimeni nu supervizeaza profesionalismul personalului angajat si nici modul in care sunt educati copiii”.

O alta nemultumire a ministrului Andronescu este legata de faptul ca in cresele in care sunt copii cu varste cuprinse intre zero si trei ani „se ofera cateva forme de ingrijire medicala, fara ca personalul sa se ocupe si de educatia micutilor”.

Potrivit unui document al Ministerului Educatiei, „in tara noastra doar familiile cu venituri mici si medii isi trimit copiii la cresa. Majoritatea parintilor care isi trimit copiii la cresa lucreaza si nu pot sau nu intentioneaza sa-si paraseasca serviciul pentru concediul de maternitate sau paternitate pentru ingrijirea copilului pana la doi ani.

Citeste articolul intergal AICI

In this article

Join the Conversation