Cititul inainte de scoala

1067 0

De cele mai multe ori, copilul care intra in clasa I si stie sa citeasca, satisface orgoliul parintilor: „Copilul meu trebuie sa fie cel mai bun din clasa si sa obtina calificative de FB la toate disciplinele scolare. Dar, invatarea cititului si a scrisului este un proces care, la scoala, se deruleaza in etape bine definite (in limbaj de specialitate, conform programei scolare).

Etapele invatarii cititului

Pentru inceput, scolarul invata despre “propozitie”, „cuvant”, „silaba”, „sunet”, invata sa recunoasca si sa utilizeze ceea ce desemneaza acesti termeni si este pregatit pentru o citire constienta. Noutatile din aceste etape satisfac curiozitatea copilului si-i mentin treaza atentia. Dar, in momentul in care se trece la citirea coloanelor de cuvinte si a propozitiilor (reduse ca numar), dupa 2-3 saptamani intervine plictiseala si, in cel din urma, delasarea. Astfel ca, la sfarsitul semestrului I, el ajunge sa aiba dificultati in citirea cursiva si parintii se vor intreba: ,,Cum, copilul meu are probleme cu cititul? ,,El, care la inceputul scolii stia sa citeasca?

Pentru cei mai multi dintre acesti elevi, sarcina de a citi acasa dispare sau devine o ,,corvoada”. Parintele sau invatatorul, constienti de avantajele dar si dezvantajele citirii ,timpurii, trebuie sa foloseasca aceasta resursa a elevului pentru a-i trezi gustul pentru lectura (sa-i dea lecturi frumoase si captivante), altfel efectul cititului inainte de intrarea in clasa I va fi contrar asteptarilor.

 

In this article

Join the Conversation