Citomegalovirusul

657 0

Daca este vorba de un prim contact cu acest virus (ceea ce numim o prima-infestare), trebuie facuta amniocenteza, pentru a va asigura ca fatul nu a fost atins. Dar, in 10% dintre cazuri, diagnosticul prenatal nu este fiabil. Viitoarea mama va f sfatuita sa mareasca numarul de ecografii, chiar daca ele nu pot sa masoare intotdeauna gravitatea sechelelor. In cazul unei leziuni importante, vizibila la ecografie, ar fi bine ca medicul sa pledeze in fata cuplului pentru intreruperea terapeutica a sarcinii.

Ce se poate face daca pacienta nu are anticorpi?

In cazul rezultatului negativ al testului serologic, trebuie sa luati masurile deja amintite, adica sa nu intrati in contact cu saliva si urna unui copil. Aceste sfaturi de igiena pot parea simpliste, dar s-au dovedit foarte efiace. Trebuie urmate si de tata.

Exista tratamente?

Da, dar nu pot fi administrare unei viitaoare mamici, deoarece sunt prea toxice, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru fat.

Infestarea, manifestata prin febra prelungita, este benigna pentru adulti si pentru copiii sanatosi. In schimb, transmis in timpul sarcinii, virusul provoaca fatului malfomatii.

Cum se poate preveni aceasta boala?

Virusul se afla in saliva si urina persoanelor infestate. Daca sunteti insarcinate si cresteti copii sau lucrati intr-un colectiv numeros, cum ar f o cresa sau o gradinita, trebuie sa luati anumite masuri. De exemplu: sa va spalati mainile dupa schimbarea copiilor, sa nu folositi lingurile acestora, sa nu mancati dupa ei si…fara sarutari!

Contaminarea fatului se produce automat?

Spre deosebire de celelalte infectii, riscul transmiterii ramane constant de-a lungul intregii sarcini. Variaza de la 30% la 50%. O contaminare precoce poate provoca o anomalie cerebrala, fatul suferind sechele in 10% dintre cazuri.

Sunt obligatorii analizele de depistare a acestui virus?

Daca sunteti in contactpermanent cu cei mici, ar trebui sa va faceti sistematic o verificare medicala. Numai 50% dintre viitoaree mame au fost infestate cu acest virus inainte de sarcina si sunt protejate in mod natural, gratie anticorpilor.

In this article

Join the Conversation