Clasa pregătitoare (sau clasa 0) – moft sau necesitate?

Atât de disputată la momentul introcerii sale în structura învățământului românesc, clasa pregătitoare a început să câștige teren în fața părinților. Este ea benefică, sau nu?

6319 0

Clasa pregătitoare este un moment important în viața copiilor noștri, dar și în viața de familie.

E adevărat că ne-am dori să prelungim cât putem de mult zilele de copilărie fără griji a micuților noștri. E adevărat și că școala pune de multe ori un sac prea greu de cărat de umerii lor mici. Dar la fel de adevărat este că, trecerea de la grădiniță la școală trebuie făcută gradual, nu brusc.

Principalul beneficiu pe care îl aduce clasa pregătitoare este acela că le ușurează copiilor această tranziție. Aici copilul câștigă anumite cunoștințe de bază, fără presiunea unui cadru formal și fără note. Prin explorare și sub îndrumarea cadrului didactic ce-l va însoți pe tot parcursul ciclului primar, puiul tău învață jucându-se.

O mulțime de posibilități

Ne-ar plăcea să avem un sistem educațional ca în țările nordice, spre exemplu, unde nici măcar nu mai există bănci. Dar până una-alta, realitatea românească e diferită, iar celor mici le trebuie un timp de adaptare. În timpul acestui prim an de școală, la clasa pregătitoare, micuțul tău află ce înseamnă să stea în bancă, să ridice mâna pentru a atrage atenția învățătoarei, cum să urmeze instrucțiunile sau cum să coopereze cu colegii săi. În mod normal, această învățare se desfășoară ludic, prin activități pe care copilul le va accepta cu plăcere, fără să simtă vreo restricție. Cântând, puiul tău se familiarizează cu alfabetul, construind cu cuburile înțelege primele noțiuni de matematică. Poveștile îi formează competențele lingvistice iar plimbările în natură îi aduc primele lecții de geografie sau biologie.

Creăm și ne jucăm

De asemenea, tot în clasa pregătitoare, puștiul tău își poate exprima creativitatea, punând în practică fel și fel de minunății artistice născocite de mințișoara lui. Astfel, curios și imaginativ, odorul tău poate folosi lipiciul, acuarela sau cariocile în cele mai năstrușnice moduri, pentru că totul este pentru un scop nobil – dezvoltarea abilităților motrice fine. În mod semnificativ se îmbunătățesc și aptitudinile de coordonare, prin jocuri interactive ce includ tăierea cu foarfecele, înșirarea mărgelelor pe ață sau decorarea cu paiete a unui tablou.

Pregătește copilul pentru școală

E esențial să mergi cu puiul tău într-o vizită la școala unde va învăța. Pentru că în clasa 0 puștii se joacă destul de mult, e bine să scoți în evidență acest beneficiu. Copilul va fi liniștit de locul de joacă special amenajat dar și de faptul că durata orelor de curs este redusă, numai 30 de minute. Poate odată cu această experiență își va cunoaște și viitorii colegi, dar și învățătoarea. E indicat să observi reacția puiului tău față de cadrul didactic pentru că o dragoste la prima vedere este un uriaș pas înspre acomodarea micuțului cu școala. Un profesor cu experiență, bine pregătit, va ști cum să atragă simpatia copilului prin activități de stimulare.

Ce va învăța copilul tău?

În plus față de consolidarea competențelor de socializare, puiul tău va învăța cum să fie respectuos și cum să interacționeze, să participe la un proiect comun. De asemenea, clasa pregătitoare este un loc unde odorul tău își poate descoperi talentele, crescându-i astfel stima de sine, unde el se poate juca și explora așa încât își construiește încrederea în propriile sale forțe. Copilul tău descoperă că poate face lucruri el însuși, în urma unui plan de activitate, și că rezultatele îi sunt apreciate. Dar asta nu e totul pentru că, prin activități interesante, micuțul tău se apropie și de studiu. Împreună cu învățătoarea, cel mic face rime, ceea ce-i întărește abilitățile de dialog, de exprimare, sau este lăsat să povestească, ceea ce-l încurajează să fie creativ, imaginativ. Materiale didactice distractive, jucării adecvate vârstei, cărți, o atmosferă prietenească sunt ingredientele care îl vor determina pe puiul tău să se simtă confortabil și fericit.

Învățătoarea: un rol extrem de important

Poate mai important decât renumele școlii sau apropierea acesteia de casă, este învățătoarea. Pentru că un dascăl poate să insufle dragoste sau aversiune față de școală, de învățătură, de întreg procesul educativ. Un profesor bun discută cu cei mici, le încurajează o mulțime de întrebări și, cu răbdare, tot el le răspunde. El poate face copiii să se simtă bine-veniți și le favorizează încrederea în ei înșiși. Vorbește cu învățătoarea despre o zi obișnuită și modul în care ea te va ține la curent cu progresul copilului tău. Dacă e receptivă la întrebările tale și ești mulțumită de răspunsurile ei și stilul de predare, atunci ai făcut o alegere bună.

Asigură-te că învățătoarea puiului tău recunoaște nevoile specifice ale fiecărui copil în parte și știe să se adapteze!

Este într-o clasă bună? Da, dacă…

  • Copiii au acces la diverse activități pe timpul perioadei petrecute la școală. Uită-te după materiale de construcție, cărți, acuarele și jocuri statice cum ar fi puzzle, găsește și potrivește.
  • Învățătoarea organizează grupuri de lucru, în care urmărește viteza de reacție, interactivitatea și întrajutorarea.
  • Clasa este decorată cu obiecte realizate de mânuțele copiilor.
  • Alfabetul și cifrele sunt învățate în contextul experiențelor de zi cu zi, de exemplu lumea animalelor sau plantelor pot fi baze pentru activitățile de învățare.
  • Copiii lucrează la proiecte dar au timp și pentru a se juca, a explora.
  • Jocul în aer liber nu este sacrificat în favoarea instruirii teoretice.
  • Micuții sunt fericiți să participe la ore.

O etapă importantă

Clasa pregătitoare este o etapă importantă în ceea ce privește dezvoltarea intelectuală, emoțională și socială a copilului. În acest singur an, experiențele pozitive de învățare pun bazele succesului școlar ulterior. E adevărat că cei mici se joacă mult, însă jocul are multe fațete. Astfel, prin joc copilul dobândește abilități cognitive (dezvoltarea vorbirii, alfabetizare, cunoștințe primare de matematică), sociale (empatie, interactivitate) dar și de autocontrol (copilul stă voluntar în bancă, e atent). Mai târziu, aceste competențe vor face învățarea mai eficientă și vor ajuta la acceptarea cadrului formal și regulilor specifice școlii.
Învățător Daniela Fugigi, Liceul de Artă Sibiu.

Foto: 123 RF

In this article