Clasa pregatitoare sau trecerea de la gradinita la scoala

1549 0

Ce este clasa pregatitoare?

Clasa pregatitoare este un an obligatoriu de invatamant, pentru copiii care urmeaza sa intre in clasa intai. Scopul acestei etape intermediare este acela de a face trecerea de la gradinita la scoala mai usor pentru cei mici. Astfel, in cadrul acestui an pregatitor, copiii invata sa numere si sa spuna alfabetul, isi dezvolta abilitati cognitive si de comunicare, punandu-se in acelasi timp accentul pe joaca. Conform legislatiei, copiii nu vor fi examinati si nu vor primi note pe parcursul clasei pregatitoare, dar se va tine o evidenta a prezentelor si absentelor.

Cine intra in clasa pregatitoare?

Aceasta noua etapa intra in vigoare din toamna acestui an, iar prima generatie care va urma acest an de invatamant obligatoriu este reprezentata de copiii care implinesc 6 ani inainte de 31 august 2012. De fapt, copiii nascuti inainte de septembrie 2005 vor intra in clasa intai, cei nascuti intre 1 septembrie 2005 si 31 august 2006 vor putea opta pentru inceperea clasei intai sau parcurgerea clasei pregatitoare, in timp ce micutii nascuti intre 1 septembrie si 31 decembrie 2006 pot ramane la gradinita sau pot incepe clasa pregatitoare.

Inscrierile incep de la data de 5 martie si se vor desfasura pe mai multe etape. Parintii isi pot inscrie copiii la scolile la care sunt arondati. Daca numarul de cereri va depasi numarul de locuri disponibile, se vor lua in considerare criterii de departajare precum grad de handicap sau familii monoparentale. Parintii isi pot inscrie micutii la alte scoli, in limita locurilor disponibile. Sistemul de inscriere va fi unul electronic, astfel incat sa se evite inscrierile in cadrul mai multor unitati de invatamant.

De ce clasa pregatitoare?

Dincolo de pregatirea micutilor pentru viata de scolari, noul sistem mai are si scopul de a creste numarul locurilor disponibile la gradinita, intrucat locurile celor care intra in clasa pregatitoare vor ramane libere. In plus, se va intocmi cate un raport pentru fiecare invatacel la finalul clasei pregatitoare, evaluare care va reflecta gradul dezvoltarii fizice si psihice a micutului. Cadrele didactice vor fi la randul lor instruite pentru noua generatie incepand din luna mai.

Pentru mai multe informatii, o linie gratuita Telverde poate fi apelata de parinti la numarul de telefon 0800 816 ABC, unde ABC reprezinta indicativul fiecarui judet. De pilda, pentru Bucuresti, numarul este 0800 816 021, pentru Timis, 0800 816 256 etc.

In this article

Join the Conversation