Complicatiile frecvente ale lauziei

6585 0

Cele mai frecvente complicatii ale lauziei sunt hemoragia si infectia.

Hemoragia

Se considera hemoragie o sangerare mai mare de 500 ml la o nastere pe cale vaginala si mai mare de 1000 de ml in operatia cezariana. Sangerarea poate aparea in primele 24 de ore dupa nastere (lauzia imediata) sau – mai rar – dupa 24 de ore. Cauzele sangerarii imediate sunt variate, cele mai frecvente fiind lipsa de contractie a uterului (atonia uterina) si leziunile vaginului si ale colului.

In spital ti se urmareste cantitatea de sange pierduta si se intervine imediat ce apare vreo problema. Dupa externare, urmareste-ti singura cantitatea lohiilor si daca ti se pare ca sunt in cantitate mare sau apare o sangerare care te nelinisteste, contacteaza-ti medicul – el va decide daca este o evolutie normala sau a aparut o complicatie ce necesita tratament.

Sunt destul de frecvente, de aceea trebuie sa stii care sunt semnele prevestitoare si sa te adresezi medicului. Iata cateva tipuri de infectii care pot apare imediat dupa nastere:

Endometrita post-partum

Este o infectie uterina, mai frecventa dupa operatia cezariana. Ai o stare generala alterata, slabiciune, febra, frisoane si lohii modificate (caramizii, urat mirositoare), uter subinvoluat (mai mare decat ar trebui sa fie pentru ziua respectiva din lauzie).

Tromboflebita septica pelvina

Apare in a 7-10-a zi dupa nastere. Simptome: durere in abdomenul inferior si in flancuri (partile laterale ale abdomenului). Febra si frisoanele apar mai tarziu, uneori fara sa insoteasca de la inceput durerea.

Apare, de obicei, in a 3-a zi dupa nastere. Durerea se intensifica in loc sa te „slabeasca”, rana este umflata (tumefiata), cu pielea rosie in jur (cu sau fara lichid purulent la suprafata ei); poate aparea febra, dar nu mai mult de 38,5 oC.

Infectia plagii abdominale

Este de culoare rosie, calda, dureroasa si indurata (destul de tare). Poate fi prezenta sau nu o secretie purulenta la suprafata.

Mastita

Apare la 7-10 zile dupa nastere, prin igiena incorecta – se manifesta prin febra destul de mare, 39-400C, san cald, dureros si rosu, care daca nu este tratat imediat, poate duce la abces mamar.

In this article

Join the Conversation