Contraceptivele orale si fertilitatea

838 0

Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Brunel, din Marea Britanie, arata ca femeile care au luat contraceptive orale timp de cel putin 5 ani pot ramane insarcinate la fel de repede ca si cele care nu au luat deloc.

Si asta deoarece pilulele protejeaza corpul impotriva anumitor complicatii, cum ar fi endometriosis, o boala in urma careia femeile raman mai greu insarcinate. „Exista un mit care spune ca femeile care iau contraceptive orale raman mai greu insarcinate”, explica David Plourd, unul dintre cercetatori. „Insa, atunci cum se xplica faptul ca daca uiti sa iei o pastila intr-o zi poti ramane insarcinata, nivelul hormonilor crescand imediat si permitand organismului femeii sa fie apt pentru sarcina?”, adauga Plourd.

Concluziile cercetarii au intarit anumite beneficii ale pilulelor, cunoscute deja: ca acestea protejeaza impotriva infectiilor pelviene, scad riscul cancerului de ovare si al instalarii anemiei, deoarece femeile care iau contraceptive orale au menstruatii mai scazute.

Daca ai renuntat la pilule si te-ai hotarat sa devii mamica, nu uita sa iei cu cel putin o luna inainte de a ramane insarcinata vitamine prenatale. Acestea reduc riscul anomaliilor si malformatiilor la fetus.

Cuplurile care au incercat mai bine de un an sa aiba un bebelus, insa fara succes, trebuie sa consulte un specialist pentru o evaluare.

In this article

Join the Conversation