Controleaza-ti frica de nastere

689 0

Daca vei reusi sa-ti alungi sau cel putin sa-ti scazi anxietatea, iti garantez ca durerile de nastere vor fi mult mai usor de suportat.

Pregateste-te emotional

„Bine, bine – ai sa spui – dar cum imi pot controla frica?” Se poate, cu putin efort. Incepi prin a te informa temeinic despre nastere si travaliu, apoi citeste carti, reviste si vorbeste cu mamici care au trecut prin asta. Cand stii la ce sa te astepti, gandul ca ti se aproprie sorocul nu te va mai speria.

Mergi la cursurile prenatale, unde vei afla cu siguranta o multime de lucruri noi, inclusiv despre mijloacele de combatere a durerii, vei cunoaste personalul medical, vei vizita spitalul unde vei naste si, nu in ultimul rand, vei intalni si alte mamici aflate in aceeasi situatie ca si tine.

Cere un sfat medicului!

O alta parghie eficienta in combaterea durerii este increderea in tine, in posibilitatile tale de a tine situatia sub in control. Daca ceri din timp sfatul medicului anestezist si alegi, impreuna cu el si cu medicul obstetrician, cea mai buna modalitate de combatere a durerii (cateter epidural, rahianestezie, anestezie generala) vei fi mult mai relaxata stiind ca ai alaturi o echipa competenta care la solicitarea ta iti poate suplimenta medicatia antialgica (impotriva durerii).

Chiar daca nu sunt la fel de eficiente ca mijloacele medicamentoase, exista alternative care te pot ajuta. Dintre toate se pare ca imersia in apa si schimbarea frecventa a pozitiei sunt cele mai eficiente. Prin imersia in apa inteleg apa bolborisitoare a unui jacuzzi, a unei piscine sau, pur si simplu, sa stai sub un dus! Plimbatul, saritul pe o minge speciala, asezatul pe vine, in patru labe sau in orice alta pozitie pe care o gasesti comoda, pare sa aline durerea.

Meloterapia, aromaterapia, acupunctura sunt destul de rar folosite la noi, iar cartile spun ca nu sunt foarte eficiente. Din ce in ce mai raspandite sunt tehnicile de psihoprofilaxie de tip Lamaze (de pilda, tehnici de respiratie), care nu fac altceva decat sa te invete sa te concentrezi asupra unui lucru (sa respiri intr-un anume fel) si astfel sa-ti iei gandul de la durere.

Poti combate durerea 100%?

Greu de spus! Totul depinde de pacienta, de stadiul in care se afla travaliul si de viteza lui de derulare. In ultimul timp, cel mai frecvent este folosita anestezia locala epidurala. Ea are foarte mici complicatii si asigura o analgezie (abolire a durerii) de calitate.

In this article

Join the Conversation