Copiii cu autism pot fi recuperati

303 0

Se estimeaza ca un copil din 166 dezvolta aceasta afectiune anual. Costul lunar al tratamentului poate depasi 4.000 de lei. Un copil cu autism poate avea sansa unei vieti normale daca boala este diagnosticata inainte de a implini varsta de trei ani, iar recuperarea se face cu ajutorul terapiilor comportamentale (ABA) si al altor forme de tratament (logopedie, kinetoterapie, homeopatie).

Dintre toate, ABA s-a dovedit cea mai eficienta, spun specialistii. Aceasta consta in realizarea unor sarcini de catre copil sub supraveghere specializata, pentru care este si recompensat. In ceea ce priveste diagnosticarea, medicul de familie are un rol deosebit de important, deoarece este primul care poate observa simptomele si poate directiona copilul catre un psihiatru.

„Daca medicul de familie isi da seama ca un copil este suspect de autism, atunci sansele de recuperare cresc. Acesta il va indruma catre un psihiatru, singurul in masura sa confirme sau sa infirme diagnosticul”, spune psihologul Paul Morosanu de la Centrul Medical Napocensis, coordonator de programe de terapie comportamentala.

Din momentul in care un copil este diagnosticat cu autism, parintii au la dispozitie trei optiuni. Pe de o parte, isi pot inscrie micutul la o gradinita cu program special. Insa personalul nu este specializat in autism si exista riscul sa nu se obtina nicio imbunatatire a starii de sanatate a copilului. Pe de alta parte, acestia pot apela la persoane specializate, care fac terapie comportamentala si la domiciliu.

„In conditiile in care nivelul de afectare este sever, copilul poate avea nevoie de doi pana la patru tutori, cu care sa lucreze minimum 30 de ore pe saptamana. Acestia, la randul lor, au un coordonator, care, frecvent, verifica progresele facute”, mai spune psihologul Paul Morosanu.

In this article

Join the Conversation