Copiii si accidentarile sportive

631 0

Cauze

Copiii sunt predispusi accidentarilor sportive in primul rand deoarece au probleme de coordonare. Mai ales la cei sub 8 ani, reactiile sunt mai putin rapide, intrucat ei sunt inca in crestere, iar simturile lor sunt in curs de dezvoltare. In plus, cei mici au ritmuri diferite de crestere in inaltime si greutate, motiv pentru care un joc intre copii de aceeasi varsta poate prezenta riscuri crescute de accidentari.

Cu cat cresc, ei devin si mai puternici. De aceea, o coliziune intre doi sportivi de 8 ani va fi mai putin daunatoare decat una intre doi adolescenti de 16 ani. Mai mult decat atat, micutii nu sunt la fel de constienti ca si parintii cu privire la riscurile ranirii, asa ca e mai putin probabil sa fie atat de atenti pe cat ne-am dori.

Prevenire

Iata cateva sfaturi pentru a impiedica accidentarile in timpul activitatilor sportive:
Echipament adecvat: folosirea echipamentului de protectie va oferi un plus de siguranta celor mici; indeamna-l sa foloseasca genunchiere, cotiere, casca sau orice alt accesoriu recomandat de antrenor pentru sportul practicat.
Calitatea terenului de sport: sunt de preferat terenurile cu gazon celor din asfalt, dar si primele trebuie verificate de eventuale denivelari sau elemente in care puiul tau s-ar putea impiedica sau dezechilibra.

Supravegherea adultilor: practicarea unui sport necesita supravegherea adultilor calificati, insa ar fi bine sa alegi un profesor de sport sau antrenor care nu pune victoria mai presus de sanatatea copilului, ci are grija de siguranta lui inainte de toate.

Antrenament corespunzator: alege sportul potrivit pentru micutul tau, astfel incat sa se potriveasca abilitatilor si talentului sau. In plus, el trebuie sa fie pregatit inainte prin incalzire si antrenamente adecvate. Hidratarea si odihna sunt doi factori extrem de importanti in timpul pregatirii sportive.

  • ACCIDENTARI ACUTE

In general, acestea au loc brusc si in cazul copiilor cu varste mai mici se manifesta prin vanatai sau entorse. Cei putin mai mari pot suferi accidentari mai grave, care includ ligamente sau oase rupte. Alte probleme severe pot implica rani la nivelul ochilor sau al craniului, sangerari sau fracturi.

Aceste accidentari survin in urma lipsei unui echipament corespunzator sau a practicarii sportului pe terenuri accidentate.

  • ACCIDENTARI DE SUPRASOLICITARE

Atunci cand o zona este antrenata excesiv, tensiunea aplicata in mod repetat poate cauza rani sau intinderi musculare. Acestea pot avea efecte negative asupra dezvoltarii oaselor si muschilor copiilor.

Cele mai frecvente cazuri sunt de intinderi musculare, tendoane inflamate la nivelul genunchilor, umerilor, coatelor, fluierului piciorului. Destul de des intalnita este si spondiloza, provocata de intoarcerea repetata a gatului si a muschilor din partea din spate a corpului.

Lipsa de incalzire inainte de a incepe activitatea, practicarea excesiva a unui sport, echipamentul neadecvat sunt doar cateva cauze ale acestui tip de accidentari.

  • RE-ACCIDENTARI

O data ce micutul tau a suferit o accidentare, el trebuie sa astepte sa se vindece complet inainte de a se intoarce pe teren. Altfel, risca sa nu se mai vindece sau sa-si raneasca alta parte a corpului. Explica-i ca e mai bine sa asculte sfatul medicului, sa reinceapa antrenamentul dupa ce si-a revenit complet si sa porneasca intr-un ritm usor pentru a nu se reintoarce la cabinetul medical.

Tratare

Primul ajutor este cel mai important. Dupa aplicarea acestuia in caz de accidentare, copilul trebuie dus la cea mai apropiata clinica sau spital pentru consultatii si ingrijiri medicale. In cazul durerilor cauzate de practicarea excesiva a unui sport, doctorul ar putea recomanda o perioada de pauza.

Odihna, tratament si recuperare fizica sunt remediile recomandate in cele mai multe cazuri. De asemenea, o data cu revenirea pe teren, micutului ar trebui sa ii fie acordata mai multa atentie pentru evitarea unei alte accidentari.

In this article

Join the Conversation