Copiii si sindromul bipolar

3238 0

Cu toate ca cel mai evident simptom se reflecta la nivel comportamental, tulburarea are repercusiuni si la nivel metabolic, cardiac si cognitiv. Simptomele pot aparea gradual sau deodata.

Caracterizarea sindromului bipolar

Sindromul nu afecteaza copiii in acelasi mod. Frecventa, intensitatea si durata simptomelor copilului, dar si raspunsul lui la tratment variaza, uneori chiar radical. Pe masura ce copilul creste, sindromul poate afecta si dezvoltarea creierului (parti ale creierului nu ajung la maturitate decat la 25 de ani), prin urmare, simptomele si diagnosticul afectiunii psihiatrice se pot schimba.

Exista patru tipuri de sindrom bipolar:

Bipolar I

In acest stadiu, copilul poate prezenta diverse manifestari maniatice.

Simptomele sunt:

 • stare de euforie neadecvata
 • grandiozitate
 • este mult mai vorbaret decat de obicei
 • ii este distrasa atentia cu usurinta
 • se implica in activitati care implica riscuri
 • halucinatii
 • lipsa de coerenta in ordinea ideilor pe care le are
 • iritabilitate

Pentru a considera manifestarea copilului ca fiind manica, el trebuie sa prezinte starea de euforie sau iritabilitate si alte trei simptome mentionate.

Bipolar II

Copilul trece de la stari de buna dispozitie la cele in care este deprimat, prezentand si manifestari de hipomanie. Hipomania se refera la o stare de iritabilitate crescuta combinata cu energie fizica si mentala ridicata si creativitate sporita.

Bipolar nespecificat

Este tipul de sindrom bipolar care nu poate fi inclus nici in prima, nici in a doua categorie pentru ca exista dereglari severe ale starilor copilului. Exista situatii in care copilul nu a avut, spre exemplu, nici o perioada considerabila in care sa se fi simtit bine (deci nu se poate vorbi de schimbari ale starilor de spirit) si atunci ar putea fi vorba de o alta afectiune neurologica.

Ciclotimia

Aceast tip de tulburare produce perioade, nu atat de grave, de schimbari de stare care nu se potrivesc cu stilul de viata al copilului. Ciclotimia ar putea evolua in sindrom bipolar complet.

Anxietatea de separare

Un copil cu sindromul bipolar va suferi si de anxietatea de separare. Anxietatea de separare se caracterizeaza prin teama de a sta departe de persoana care il ingrijeste (spre exemplu, intr-o stare de anxietate de separare, copilul se va supara pe mama lui daca va incerca sa il lase cu altcineva).

Sfidarea autoritatii

Dezobedienta severa este un alt simptom care ar trebui sa fie luat in considerare in cazul copiilor care sufera de sindromul bipolar.

Hiperactivitate

Un copil care sufera de sindrom bipolar este de cele mai multe ori agitat de diverse lucruri din jurul lui. De aceea, este bine sa observi daca micutul/micuta tau/ta devine prea activ/a, prea agitat/a si daca are dificultati in a se concentra in activitati specifice cum ar fi sa stea cuminte la masa cat timp mananca sau sa isi faca temele pentru scoala.

Probleme cu somnul

Copilul cu sindrom bipolar poate avea probleme legate de somn. Fie doarme prea mult, fie prea putin, fie sufera de ,,teroare nocturna” (starea in care copilul se trezeste brusc din somn fara sa stie daca situatia a fost provocata de ceea ce a visat).

Pofte

Produse bogate in carbohidrati si zahar sunt cele la care ravnesc cel mai mult copiii cu sindrom bipolar. Poftele pot fi considerate neobisnuite, mai ales pentru ca ele sunt destul de puternice si exprimate in mod repetat.

Comportament violent

Copilul este adesea extrem de rautacios si va avea reactii neobisnuite (spre exemplu, va vrea sa se dea jos in masina in timp ce ea inca merge, se va lua la bataie cu alti copii fara motiv).

Comportament sexual nesanatos

Este comun in cazul copilului care sufera de sindromul bipolar sa aiba un comportament sexual inacceptabil, cu atat mai mult cu cat cei mici nu sunt in mod normal preocupati de aspectul sexual, ci sunt deschisi jocului si explorarii lumii care ii inconjoara.

Sindromul bipolar si alte tulburari

Sindromul bipolar este, adesea insotit de simptome ce tin de alte tulburari psihiatrice, de aceea exista riscul unui diagnostic gresit. Trebuie sa stii ca este mai greu sa dai un diagnostic de sindrom bipolar unui copil decat unui adult tocmai pentru ca flucuatiile in starile copilului pot fi adesea asociate si cu :

ADHD (sidromul deficitului de atentie)

 • Depresie
 • Stres post-traumatic

Diferentele dintre ADHD si sindromul bipolar in exemple ar fi:

 • copilul care sufera de ADHD tinde sa sparga lucrurile din neatentie, in timp ce copilul care sufera de sindromul bipolar o face dintr-un acces de furie.
 • un copil care sufera de ADHD se calmeaza in 20, 30 de minute, in timp ce copilul cu sindrom bipolar mentine starea de furie pentru mai mult timp.
 • copilul cu ADHD nu isi da seama, in general, ca neatentia lui poate avea consecinte negative, in timp ce copilul cu sindrom bipolar va cauta de cele mai multe ori sa se implice voluntar in situatiile cu un inalt grad de risc.

Tratamentul nu trebuie niciodata amanat pentru ca se poate ajunge chiar si la sinucidere, iar cel mai important aspect este sa nu lasi copilul nesupravegheat.

Din momentul in care copilul este diagnosticat cu sindromul bipolar, tratamentul se va baza pe:

 • Stabilizatori ai starilor de spirit
 • Litiu este o substanta naturala eficienta in tratarea maniei si in calmarea schimbarilor de dispozitie.
 • Valproat de sodiu- Copilului i se vor prescrie medicamente ce contin valproat de sodiu pentru ca este un bun anti-convulsiv necesar in perioadele in care cel/cea mic/mica trece de la manie la depresie.
 • Tegretol este tot un ati-convulsiv care ajuta la tratarea acceselor de furie.
 • De asemnea, tratamentul va include si medicamente anti-anxietate precum Xanax.

Psihoterapie

Obligatoriu, tratamentul unui copil care sufera de sindromul bipolar va cuprinde si sedinte la pishoterapeut. Terapia va merge pe partea cognitiv-comportamentala, interpersonala si pe grupuri de sprijin. Rolul tau ca parinte va fi la fel de important pentru ca si tu va trebui sa inveti anumite tehnici terapeutice:

 • sa stabilesti masuri ferme si sigure pentru a controla accesele de furie ale copilului
 • sa stabilesti proritati si sa nu mai acorzi atat de multa atentie detaliilor care nu sunt prea importante (sa te concentrezi pe lupta pe care copilul tau o da in timpul schimbarilor de dispozitie)
 • sa reduci stresul de acasa folosind tehnici de comunicare si de ascultare potrivite nevoilor copilului tau
 • sa folosesti muzica, masajul, luminile pentru a-l ajuta pe copil sa doarma, sa se trezeasca si sa se relaxeze
 • sa gasesti activitati asupra carora copilul sa-si canalizeze energia, creativitatea
 • sa elimini din casa obiecte care i-ar putea face rau (obiecte pe care le-ar putea folosi intr-un acces de furie si prin care s-ar rani sau i-ar rani pe ceilalti)
 • pregateste-l pentru situatii stresante (vorbeste cu el despre asteptarile pe care ar trebui sa le aiba in diversele contexte in care va fi pus)
 • creeza anumite rutine care sa ii ofere o sursa de stabilitate, dar care, pe de alta parte, sa ii ofere si libertatea de care are nevoie

Poti incerca sa realizezi un carnetel in care sa notezi perioadele in care au loc schimbarile de dispozitie, accesele de furie si celelalte manifestari specifice sndromului. Vei putea, astfel, sa anticipezi anumite momente, vei putea aplica solutiile potrivite si, mai important, vei observa orice noua anomalie, ceea ce inseamna un consult medical mai rapid si un tratament mult mai eficient.

In this article

Join the Conversation