Copilul meu a facut infectie urinara

32838 0

Urina este un mediu steril, adica lipsit de bacterii. Totusi, in anumite conditii un numar mic de bacterii se pot gasi in urina, dar fara a determina o infectie. Cand numarul de bacterii este foarte mare sau cand ele sunt agresive apar si efectele negative asupra organismului. Bacteria razboinica este cel mai frecvent o enterobacterie, numita Escherichia coli, care, in mod normal, se gaseste in intestinul gros al copilasului.

Fetitele, mai expuse la infectie urinara

Fetitele, datorita unor particularitati anatomice, fac mai frecvent infectii urinare decat baieteii. Pentru ca zona anusului este apropiata de cea vulvara, micile patari ale chiloteilor cu materii fecale favorizeaza aparitia infectiei urinare. La baietei aceasta situatie este aproape imposibila. Infectia urinara poate sa apara atat la copilasul cu cai urinare normale, dar si la cel cu malformatii reno-uro-genitale. Baieteii care au fimoza elimina urina cu dificultate si riscul de aparitie a infectiei urinare este mai crescut.

4 reguli impotriva infectiei urinare

Igiena intima a copilasului este foarte importanta.

Fetitele se sterg la fundulet intotdeauna dinspre anterior spre posterior si nu invers, pentru a preveni contaminarea vulvei cu bacterii.

Dupa fiecare scaun trebuie sa-ti speli copilasul la fundulet cu apa si sapun pentru a indeparta orice sursa de infectie. La baietei igiena intima presupune obligatoriu decalotarea si spalarea zonei cu apa si sapun.

Are infectie urinara?

Cistitele, adica infectiile vezicii urinare, nu pot trece neobservate. Pe copilas il ustura cand urineaza, il doare, are senzatia ca vrea sa faca pipi dar nu poate, plange foarte tare inainte de a uda doar putin scutecul. O manifestare atat de zgomotoasa te va aduce foarte repede la medic. Vestea proasta este ca unele infectii urinare, si mai ales cele de cai urinare superioare si cele renale pot sa nu aiba nici un simptom, dar sa evolueze rapid, ajungand la insuficienta renala.

Ce trebuie sa faci

1.In cazul in care copilasul stie sa-ti spuna ca-l ustura sau ca-l doare cand face pipi tot ce trebuie sa faci este sa-i asiguri o igiena foarte buna si sa-l urmaresti 8-10 ore. Daca simptomele persista este necesara o vizita la medicul pediatru al strengarului tau
2.Exista un test rapid pe care-l poti memora si face singura copilasului tau. Se numeste Time Test si se poate face oricand, cu conditia ca micutul tau sa urineze voluntar si nu reflex. La primul semnal al aparitiei urinarii dai drumul la cronometru. Daca copilasul termina in 30 de secunde inseamna ca tractul reno-urinar este perfect. Daca dureaza mai mult, este intrerupta sau apare durere, usturime, urina este foarte putina si copilul agitat sau daca observi orice alta problema, atunci trebuie sa te adresezi medicului. El va stabili daca este o banala cistita, sau daca este ceva mai serios.
3.Infectia urinara trebuie diagnosticata si tratata cat mai curand posibil.
4.Nu ii da copilasului antibiotice din proprie initiativa. Medicul specialist va recolta o proba de urina si in functie de bacteria pe care o gaseste acolo iti va recomanda cel mai eficient antibiotic.

5.Nu opri tratamentul inainte de termenul prescris de medic, chiar daca puiul tau se simte mult mai bine.

In this article

Join the Conversation