Copilul meu are platfus?

2360 0

Piciorul care nu are scobitura plantara trebuie sa te faca sa apelezi la medicul ortoped. Este bine sa fii insa foarte atenta si la felul in care paseste copilul.

De ce? Daca el calca „inauntru”, adica pe marginea interna a talpii, inseamna ca are piciorul plat, chiar daca are scobitura.

Prin urmare, e nevoie de toata atentia ta, ca sa previi un defect care va avea mai tarziu multe urmari.

Ce trebuie sa faci?

Fie vara, fie iarna, copilul cu probleme trebuie incaltat cu ghetute. Nu cu pantofi, nu cu sandale, nu cu papuci…Nici afara, nici in casa! Pana la varsta de 4-5 ani, e bine sa fie incaltat cu o incaltaminte comoda, cu carmab mai inalt, care sa permita fixarea unei talonete speciale, in interior.

In prima instanta, da. Pentru linistea ta insa, e bine sa te adresezi, direct, medicului ortoped care te va indruma si sfatui: ce sa faci, cand sa actionezi, de la ce varsta. Medicii specialisti considera ca in jur de 2 ani si jumatate – 3, dar nu mai repede, este momentul in care se intervine.

Te prezinti mai intai la medicul ortoped. El va stabili daca are cu adevarat platfus si va face recomandarile de rigoare. Tine cont de acest sfat si nu lua masuri de una singura.

Ce se poate face in plus?

In afara de ghetutele cu talonete, daca ai un copil cooperant, exista o serie de exercitii pe care le poate face acasa, sub supravegherea parintilor.

Nu uita!

Aceasta incaltaminte cu taloneta se poarta pana la incheierea perioadei de crestere.

Retine!

Regimul de viata al copilului cu platfus este perfect normal. Deci, nu trebuie sa il scutesti de sport, de o viata activa; el poate practica inclusiv sporturi de performanta. Nu trebuie sa-l socotesti nicio clipa un inadaptabil la viata normala.

In this article

Join the Conversation