Copilul meu e violent!

1135 0

Daca un copil de 3 sau 4 ani musca, loveste, ciupeste sau ataca copiii mai mici, daca strica jucariile altor copii si, in general, face imposibil jocul cu el, intr-un cuvant este un copil violent, de vina este viata de familie din care provine.

Un copil violent este format de mediul familial

Loveste pe altii fie pentru ca este lovit sau vede lovituri acasa, fie pentru ca se simte frustrat in familie – de exemplu, de fratiorul mai mic, care, in mintea lui, i-a luat locul in dragostea mamei!

Sau pentru ca se simte respins in propriul camin, respinge si el relatia cu altii, din afara casei. Strica sau fura jucarii pentru ca nu are acasa sau pentru ca simte ca acele jucarii ale altor copiii semnifica faptul ca parintii ii iubesc, el in schimb simtindu-se lipsit de iubirea parinteasca. Strica jocul celorlalti sau ii agreseaza salbatic pentru ca se simte agresat si smucit acasa.

 

Primii ani din viata se bazeaza pe sentimente si emotii

Sa nu uitam ca educatia in anii de inceput se bazeaza mai mult pe sentimente si emotii, pe modurile de a le exprima si conduce, decat pe gandire si procese logice. Iar in aceasta etapa de dezvoltare conteaza mai mult formarea deprinderilor sociale, decat invatarea unor cunostinte.

Cercetarile din psihologie au fost unanime in sublinierea faptului ca valoarea durabila a educatiei din perioada anterioara scolii consta nu atat in faptul ca cel mic este sau nu invatat sa scrie si sa citeasca, cat in faptul ca e format pentru "jocul social" sau "viata sociala".

 

In this article

Join the Conversation