Copilul meu este constipat!

2459 0

Un copil este constipat cand are scaune rare, tari (uscate) si „actiunea” este dureroasa. In primul rand, trebuie clarificat ce se intelege prin scaune rare, pentru ca numarul lor variaza in limite relativ largi. La limita inferioara a normalului se afla un sugar care are scaun la 2-3 zile, in timp ce la extrema cealalta se afla un sugar care are zilnic cate 5-6 scaune mai pastoase, neformate. Constipatia apare cand se depaseste limita inferioara: copilul are scaun solid la patru sau mai multe zile.

Copiii alimentati artificial se constipa mai des?

De obicei, asa stau lucrurile, cauza fiind diferenta de continut a laptelui artificial fata de cel matern. Sanul produce un lapte bogat in apa, lactoza, bifidobacterii (elemente ce previn constipatia), in timp ce laptele formula este mult mai dens (multe chimicale si relativ putina apa), fapt ce favorizeaza constipatia.

Da si nu! Sunt cateva remedii simple pe care le poti incerca inainte de a merge la doctor. Daca nu dau rezultate, nu mai amana vizita la medicul pediatru!

  • Putin (30-60 ml) sirop de fructe (prune, mere) o data sau de doua ori pe zi poate ajuta.
  • Daca este alimentat artificial, obisnuieste-l sa bea din cand in cand apa fiarta si racita – imbunatatesti astfel tranzitul intestinal.
  • Introdu capatul subtire al unui termometru in orificiul anal al copilului – astfel stimulezi mucoasa rectala si rezultatul nu va intarzia sa apara!
  • Supozitoarele cu glicerina pentru copii inmoaie scaunul si sunt lipsite de efecte neplacute.
  • Nu intrerupe alaptarea la san!
  • Daca micutul are mai mult de 4-6 luni, introdu in dieta lui mai multe fructe si legume cu continut ridicat in fibre (pere, prune, caise, piersici, chiar mazare si fasole boabe in cantitati mici). In acelasi timp redu „ratia” de morcovi, mere, banane. Este bine ca dieta copilului sa fie stabilita impreuna cu medicul pediatru.

Atata vreme cat parintele nu stie care este cauza presupusei constipatii, este bine sa nu dea din proprie initiativa laxative copilului. As zice chiar ca laxativele sunt proscrise – afara doar de cazul cand le indica medicul.

Cand te prezinti la medic?

  • Daca ai incercat sugestiile noastre timp de cateva zile si nu si-au aratat eficienta!
  • Daca micutul pare a suferi foarte mult sau daca durerea se prelungeste mai mult de 1-2 ore.
  • Daca sangele insoteste mai mult de 1-2 scaune sau daca observi o fisura anala ce pare a nu se vindeca.
  • Ori de cate ori esti ingrijorata sau ai intrebari legate de sanatatea copilului tau!

In this article

Join the Conversation