Copilul meu isi baga degetul in nas in mod repetat. Ce reprezinta acest obicei?

6986 0

Deși unii îl consideră un obicei de natură nervoasă (și-l includ în aceeași categorie cu rosul unghiilor, scrâșnitul dinților sau chiar suptul degetului), faptul că-ți surprinzi în mod repetat micuțul cu degetul în năsuc nu este neapărat un semn de anxietate. În cele mai multe, nasuri, copilul este cu mâna în nas pentru că există acolo ceva ce-l deranjează.

Cei mai mulți copii care își bagă repetat degetul în nas suferă de alergii, explicația fiind faptul că fluxul mucusului dă o senzație de iritare care-l face să tot umble la nas. Dar și anumite condiții ale mediului înconjurător pot fi de vină, de exemplu dacă sistemul de aer condiționat sau încălzire usucă prea tare aerul din încăpere.

Deși inestetic, băgatul degețelului în nas este inofensiv. Totuși există un factor care trebuie luat în calcul, acesta fiind microbii. Microbii de pe mâini pot cauza mici infecții ale pielii sensibile din interiorul nasului și, în plus, mâinile care au fost în nas pot împrăștia microbi responsabili pentru răceli și gripe.

Remedierea deshidratării și a congestiilor nazale este cea mai bună metodă de a opri acest obicei, dar între timp poți sa înveți copilul să folosească o batistă de unică folosință, ca să nu-și mai folosească degețelele.

Foto: Guliver/ Thinkstock

Sursă: FamilyEducation.com

Adaptare: Adina Gruia

In this article