Copilul tau are "viermisori"?

84428 1

Ce sunt oxiurii?

Sunt niste viermisori mici (5-10 mm lungime), albi, care traiesc in intestine si care poarta numele de Enterobius vermicularis. Oxiurii traiesc in intestinal gros, mai précis in colonul copilului, si se hranesc cu materii fecale. Cand oxiurii masculi si femela se reproduce, fiecare femela produce aproximativ 10.000 de oua.

In timpul noptii, femela gravid migreaza din colon spre anusul copilului unde elimina ouale si moare. Cateva oua plutesc prin aer si se asaza pe obiectele din camera, dar marea lor majoritate raman pe pielea din jurul orificiului anal.

Majoritatea copiilor nu au niciun fel de simptom. Cel mai frecvent apare mancarime la nivelul pielii din jurul sfincterului anal, mai ales in timpul noptii.

Diagnosticul se bazeaza pe evidentierea parazitilor sau a oualor acestora. Ouale sunt depistate printr-un examen al materiilor fecale (examen coproparazitologic), care din motive de siguranta trebuie repetat de mai multe ori.

Tratementul este medicamentos si se repeta la doua saptamani. La fel de importanta e si spalarea cu apa fierbinte a hainelor, prosoapelor si lenjeriei de pat, pentru a distruge ouale de oxiuri.

Giardioza este o boala diareica provocata de un parazit microscopic unicelular, numit Giardia intestinalis (sau Giardia lamblia). Un risc foarte mare de giardioza il au copiii din colectivitatile unde sunt acceptati si micutii care inca folosesc pampersi. Din momentul in care o persoana este infectata cu giardia, parazitul traieste in intestinal acesteia, ulterior fiind eliminate prin scaun.

Infectia poate aparea prin:

  • Consumul de apa contaminate cu giardia (din fantani, lacuri, piscine)
  • Cosumul de alimente crude contaminate cu giardia
  • Prin introducerea mainilor si jucariilor contaminate (cu materii fecale) in gura)
  • De la un copil la altul, in colectivitati.

Simtomele apar cam la 7-14 zile dupa producerea infectiei si dureaza intre 2 si 6 saptamani, uneori chiar mai mult. Unii copii prezinta gastroenterocolita acuta, cu dureri abdominal si diaree apoasa (fara sa contina sange, puroi sau mucozitati). Altii au o infectie cronica in care simptomele apar si dispar.

Medicul suspicioneaza o giardoza pe baza simptomelor copilului. Diagnosticul de certitudine se pune in urma examenului coproparazitologic specific pentru giardia.

Medicul va stabili tratamentul pentru vindecare, insa etse bines a-I dai si cat mai multe lichide pentru a evita deshidratarea data de diaree.

Limbricii sunt viermi rotunzi (nematozi) si reprezinta una dintre cele mai commune infectii parazitare la om.

Infectia apare cu precadere in zonele cu conditii sanitare precare si extreme de agglomerate. Ea se produce prin ingectia oualor de limbrici care se gasesc de obicei pe sol si in materiile fecale ale persoanelor infestate.

Desi pot sa nu apara niciun fel de manifestari dupa contaminare, cu cat sunt mai numerosi viermisrii, cu atat vor fi mai severe simptomele. Copilul poate elimina limbrici in scaun (dar chiar si prin tuse), are pofta de mancare diminuata si febra. In cazuri mai severe apar varsaturi, problem respiratorii, dureri abdominale, obstructie intestinala si biliara.

Medicul este cel care prescrie un medicament antiparazitar pe cale orala pentru a face un „masacru” in randul viermilor intestinali. La 2-3 saptamani de la tratament va trebui facut iar un examen complex al scaunului pentru a vedea daca mai exista oua si viermi.

Taenia saginalta (tenia bovinelor) si Taenia solium (tenia porcinelor) sunt numele parazitilor care produc infectia intestinala produsa de viermii adulti- teniaza. Cisticercoza este nume infectiei tisulare cauzata doar de stadiul larvar al teniei de porc.

Acesti paraziti se cantoneaza in musculature striata a animalelor infectate, iar omul se poate infecta prin cosumul de carne insufficient preparata termic.

De obicei, infectiile cu viermi adulti sunt asimptomatice, desi pot aparea dureri abdominal, diaree si scaderea in greutate. Foarte periculoasa este infectia cu larvele teniei de porc, care se pot cantona chiar si in creier, producand convulsii si alte simptome neurologice.

Diagnosticul se pune numai in urma depistarii viermilor sau segmentelor acestora in scaun. Tratmentul trebuie respectat conform indicatiilor medicului.

In this article

Join the Conversation

1 comment

  1. Ramona Răspunde

    Si noi ne -am infestat cu oxiuri. Primul a fost baietelul de 5 ani , urmat de mama( mancarimi in zona anala apoi i-am vazut in scaun. Sotul si baietelu de 3 ani nu am avut simptome. In prima faza eu mama am incercat cu seminte de dovleac si ceai de cimbru cam doua saptamani iar baietelului de 5 ani cu Wormex o luna de zile. La ambii la doua , trei zile dupa incetarea tratamentului reapareau mancarimile. Am sunat medicul de familie si mi-a recomandat Zentel cu protectia de ficat Liv 52. La baiat nu a mai aparut simptome insa la mine dupa 3 saptamani. Al 3-lea tratament a fost cu toata familia Zentel si toate lenjeriile depat fiarte ladoua zile si lenjeria de corp spalata si calacata zilnic. Asteptam rezultatul, suntem in saptamana a-2-a de tratament si „fierbere”….La voi a funcionat ceva mai simplu?