Copilul tau stie sa schieze?

2490 0

Daca schiatul nu se afla printre preferintele familiei tale, noi iti oferim mai multe informatii pentru a vedea si latura sa pozitiva, iar daca deja te gandesti la momentele cand veti fi pe partie, cu atat mai bine.

Mami.ro a stat de vorba cu un instructor de schi pentru a afla mai multe detalii despre acest sport. Claudia Oslobanu a practicat schiul alpin ca sport de performanta pentru 14 ani, iar acum isi dedica timpul organizand tabere pentru copii si invatandu-i pe cei mici tainele sporturilor de iarna.

Reporter: Care sunt beneficiile schiului ca sport de iarna pentru copii?
Claudia Oslobanu: Practicarea propriu-zisa a schiului solicita foarte mult articulatiile, dar nici nu se compara cu beneficiile oferite de climatul montan: aer curat, frig, soare. Copilul capata siguranta si invata sa-si mentina echilibrul, respirand totodata un aer curat, fara noxe, vital pentru sanatatea lor.

R: De la ce varsta pot invata cei mici sa schieze?
C.O.: Cei mici pot invata sa schieze de la varsta de 3 anisori, varsta recomandata de specialisti este insa de la 5 ani in sus.

R: Care sunt riscurile pentru un copil de a se accidenta?
C.O.: Riscuri exista ca in orice sport: luxatii, entorse, fracturi. Dar noi ii supraveghem non-stop pe copii pe parcursul orelor, nu am avut niciodata neplacerea de a se accidenta cineva langa noi, deoarece lucram foarte atent si precaut. Depinde asadar de atentia pe care instructorul o ofera elevilor sai.

R: In ce consta un echipament complet de schi pentru copii si cat costa?
C.O.: Echipamentul complet pentru copii este urmatorul: schiuri, clapari, bete, costum de schi, caciula, manusi, ochelari de schi si obligatoriu casca. Acestea costa in functie de calitatea fiecarui articol si din pacate nu putem aproxima preturile care variaza dupa firma, si chiar si dupa sezon, vara fiind mai ieftine.

R: Care sunt tarifele unei lectii de schi?
C.O.: Ora de schi costa 70 lei/persoana, fara transportul pe cablu. Acesta se deconteaza la sfarsit, in functie de numarul urcarilor efectuate pe parcursul orei sau orelor de instructaj. Exista reduceri pentru clientii care doresc mai multe ore intr-o zi sau doresc lectii de schi mai multe zile la rand si pentru grupurile mai mari de 3 persoane/ora, preturile variaza.

R: Dupa cate sedinte va putea micutul sa treaca la un alt nivel?
C.O.: In general, copiii aluneca foarte bine alaturi de noi, putem estima ca doar dupa sase ore pot trece la urmatorul nivel, dar depinde foarte mult de flexibilitatea si abilitatile sportive ale fiecarui copil in parte.

R: Care sunt oportunitatile pentru copiii care ajung sa practice acest sport la nivel de performanta?
C.O.: Oportunitati sunt, bani de finantare nu prea sunt in acest frumos sport. Cei care vor sa practice acest sport la un nivel inalt trebuie sa detina un buget destul de mare. Eu am practicat schiul de performata timp de 14 ani si, din cauza lipsei de fonduri si de sprijin financiar, am fost nevoita sa renunt, fiind foarte costisitor.

R: Parintii isi pot insoti micutii la instructaj?
C.O.: Da, pot fi alaturi de ei, in conditiile in care nu le distrag atentia celor mici. Multi copii, cand isi vad parintii pe partie, nu se mai concentreaza la ora de schi. Aceasta este recomandarea noastra, noi ne dorim ca parintii sa fie multumiti de rezultatele copiilor si intelegatori ca este bine sa stea putin deoparte, nu in drumul copilului, pentru a avea si rezultate.

R: Care sunt situatiile in care nu recomandati ca un copil sa se inscrie la lectii de schi?
C.O.: Recomandarea mea este ca atunci cand un copil nu este curios sa vada ce inseamna sa schieze si nu il atrage, sa nu fie obligat sa isi petreaca, chiar si o ora, cu un instructor de schi. Depinde de puterea de convingere a parintilor si felul in care se discuta cu cei mici, asta nu depinde de noi ca instructori. Noi facem orele de schi astfel incat sa fie interesante pentru micuti, cu diferite jocuri, povesti si in acelasi timp alunecam impreuna, iar cei mici nici nu-si dau seama uneori ca schiaza.

R: Care sunt partiile din tara unde se poate practica in siguranta schi pentru incepatori?
C.O.: Partii pentru incepatori sunt la Predeal (partia Clabucet sosire) unde este si baby-schiul si nu este necesar sa urcam pe jos, partia Bradul din Poiana Brasov, chiar si la Paltinis este o alta partie lina.

In this article

Join the Conversation