Somnul de dupa-amiaza la copii

1645 0

In general, pana la varsta de un an, copiii dorm de doua ori ziua, o data dimineata si inca o data dupa-amiaza. Dupa un an si jumatate, cei mai multi renunta la somnul de dimineata, dar raman fideli reprizei de dupa-amiaza pentru a se mentine apoi in forma pana seara.

Toti copiii sunt diferiti, iar in timp ce unii renunta de tot la somnul de zi dupa varsta de 4 ani, cei mai multi prefera sa pastreze acest obicei. Ba mai mult decat atat, la camine si gradinite cu program prelungit, copiii au somnul de dupa-amiaza in programul zilnic.

Desigur, depinde si de orele de somn pe care copilul le doarme noaptea. Micutii au nevoie de aproximativ 12 ore de somn din 24, asa ca daca reuseste sa aiba un program bine pus la punct, sa se culce la opt seara si sa se trezeasca la opt dimineata, atunci puiul tau nu va mai avea nevoie sa traga un pui de somn pe durata zilei.

Cand incepe sa nu se mai culce dupa-amiaza si prefera sa se joace sau sa te tina ocupata toata ziua, vei incepe sa tanjesti dupa timpul liber pe care il aveai in perioada lui de somn de zi. In plus, e greu de crezut ca micutul tau poate sa doarma 12 ore pe noapte, ceea ce il va face sa fie obosit, deci trebuie doar sa lupti cu incapatanarea lui pentru a-l trimite la culcare dupa-amiaza.

  • Asaza-l pe puiul tau la somn in aceeasi camera si acelasi pat unde doarme si noaptea, astfel incat sa fie locul care ii inspira somnul.
  • Daca in timpul saptamanii merge la gradinita unde doarme dupa-amiaza, la sfarsit de saptamana si in vacante trebuie sa pastrezi obiceiul, iar pentru a-l face sa se simta familiarizat cu aceasta rutina, lasa-l sa doarma cu jucaria preferata cu care doarme si la gradinita.
  • Fii atenta la primele semne de oboseala pe care le da cel mic. Chiar daca nu vrea sa recunoasca faptul ca ii este somn, il vei observa cascand si frecandu-se la ochi. Unii copii dorm mai bine imediat dupa pranz, altii prefera sa mai treaca o ora-doua.
  • Daca pur si simplu refuza sa mai doarma dupa-amiaza, invata-l sa faca totusi o pauza si sa se odihneasca pentru a rezista pana seara. Pune-l sa se intinda in pat si sa citeasca o carte sau sa isi ia jucaria preferata, apoi micsoreaza lumina sau trage draperiile pentru a induce o stare de liniste. Este alegerea lui daca va dormi sau nu dupa ce iesi din camera, dar chiar si o mica pauza de la joaca activa pe care o desfasoara in permanenta ii va face bine pentru conservarea energiei.


In this article

Join the Conversation