Alergii alimentare – intoleranțe alimentare. Cum le diferențiezi, cum le tratezi?

6759 0

Tot mai mulți copilași suferă de alergii alimentare sau de diverse tipuri de intoleranță. Deși cele două condiții au manifestări diferite și se abordează deosebit de către medici, mulți dintre noi nu fac diferența între ele.

Reacția organismului la o substanță dintr-un aliment pe care-l consumăm poartă numele de intoleranță. Ea nu reprezintă reacția sistemului imunitar, ca în cazul unei alergii alimentare, fiind mai puțin severă decât aceasta. De regulă simptomele trec de la sine, fără tratament medical. Totuși, la unele persoane, manifestările pot fi serioase.

Trebuie să fii atentă la simptome, pentru a le descrie cât mai bine când te prezinți cu bebelușul la un consult medical.

Intoleranțe alimentare – simptome

  • arsuri gastrice
  • balonare, crampe abdominale puternice
  • dureri de cap
  • nervozitate, iritabilitate
  • depresie, anxietate

Alergii alimentare – simptome

Simptomele unei alergii alimentare sunt mult mai serioase decât cele pe care le dă intoleranța.

  • apar din senin, la scurtă vreme după ce copilul a consumat alimentul vinovat;
  • nu este nevoie de o cantitate mare pentru apariția primelor semne – chiar și o fărâmă, o mușcătură poate dezlănțui un adevărat haos;
  • apar de fiecare dată când este consumat alimentul respectiv;
  • pot pune în pericol viața micuțului pacient;
  • afectează întregul organism, nu doar sistemul digestiv, prin pete, erupții și mâncărimi ale pielii, imposibilitatea de a respira cum trebuie, dureri în piept sau scăderea bruscă a tensiunii arteriale;
  • există și simptome care pot fi confundate cu cele ale intoleranței: diaree, senzație de vomă, greață și dureri de stomac.

Tratamentul se face diferit

În cazul intoleranțelor nu se recomandă medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Este suficientă o dietă din care să fie exclus (cel puțin o perioadă) alimentul vinovat.

În cazul unei alergii alimentare, lucrurile stau cu totul altfel.

  • Diagnosticul se pune doar în urma unor teste menite să descopere produsul care determină reacția sistemului imunitar.
  • Alergiile au o importantă componentă genetică. Dacă unul dintre părinți este alergic, cel mic prezintă un risc de 40-80% să dezvolte și el astfel de probleme. Așadar, când în familie există persoane alergice, e obligatoriu să se acorde o atenție deosebită alimentației bebelușului, iar schema de diversificare alimentară trebuie respectată cu sfințenie.
  • Odată descoperită cauza reacțiilor alergice, alimentul periculos trebuie evitat cu desăvârșire, amia les dacă este vorba de arahide (despre care se știe că pot da simptome incompatibile cu viața).

Sursă: revista MAMI, martie 2014, Foto: 123RF

 

In this article