Portocala, dulce-acrisoara. Beneficii si retete

1570 0

Portocala este un fruct ce aduce o multitudine de beneficii pentru sanatate! Ce bine ca il putem da celor mici inca de la inceputul diversificarii!

Portocala asigură aportul de vitamine şi minerale (două portocale pe zi acoperă nesecesarul de vitamina C al organismului), controlează dispepsia (digestia grea), ameliorează simptomele răcelii şi gripei, este un laxativ natural, previne rahitismul. Dovadă că este atât de sănătoasă este chiar faptul că poate fi oferită micuţilor încă de la începutul diversificării, odată cu împlinirea vârstei de 6 luni (la început doar câteva linguriţe de suc de portocale) pentru ca apoi să-i oferi fructul întreg, după prima aniversare. Ai grijă însă în perioada diversificării: ca toate citricele, portocala este foarte acidă şi de aceea nu îi da mult la început.
Sezonul portocalelor începe în octombrie şi se termină în februarie. Atunci când cumperi portocale, alege fructele care au coaja netedă, fără pete, iar atunci când le strângi în mână, trebuie să fie uşor moi, dar să-şi revină imediat la forma iniţială.
Portocalele pot fi păstrate la temperatura camerei timp de o săptămână, iar în frigider timp de două săptămâni.

La ce este bună

Fructul conţine aproape 90% apă, vitaminele A, B, C, minerale, fosfor, fier, fibre, potasiu, sulf, cupru, magneziu şi calciu. De aceea, portocala este un bun remineralizant al organismului şi revitalizant, recomandat tuturor, indiferent de vârstă.
Întăreşte sistemul imunitar graţie conţinutului ridicat de vitamina C, fiind indicată în prevenirea răcelilor şi a gripei, dar şi în caz de convalescenţă sau stări febrile;
Tonifiază musculatura intestinală datorită compoziţiei de vitamine din complexul B, ceea ce determină un tranzit lejer şi împiedică instalarea constipaţiei;
Creşte densitatea osoasă mulţumită conţinutului de calciu. Şi pentru că are fosfor şi fier, calciul este mai uşor asimilat de organism, aşa că portocala este ideală pentru copii anemici;
Sucul are efect detoxifiant asupra organelor interne, dar şi energizant, datorită conţinutului de potasiu. De asemenea, ajută la creşterea normală a copilului;
Consumul de suc de portocale îndulcit cu miere este un adjuvant în tratamentul tusei cu expectoraţie dificilă.

Reţete dulci-acrişoare

Iaurt cu portocale
Ingrediente: 1/2 portocală curăţată de coajă şi pieliţe, 125 g iaurt simplu.
Mod de preparare: zdrobeşte cu furculiţa feliile unei jumătăţi de portocală şi amestecă-le cu iaurtul.

iaurt cu portocale
Foto: 123 RF

Sufleu de morcovi
Ingrediente: 2 morcovi tăiaţi rondele, 1/4 cană suc de portocale, 1 cană de apă.
Mod de preparare: Fierbe rondelele de morcovi în apa şi sucul de portocale, până se înmoaie. Mixează şi dă la cuptor, într-un vas termorezistent.

retete cu portocala
Foto: 123 RF

Pui cu glazură de portocale
Ingrediente: 1/2 piept de pui dezosat, fără piele, 1/2 cană suc de portocale
Mod de preparare: Găteşte pieptul de pui la aburi. Când carnea e fiartă, toarnă sucul de portocale şi pune la cuptor, pentru 10 minute.

retete cu portocala
Foto: 123 RF

Foto: 123 RF; anankkml/FreeDigitalPhotos.net

In this article