Craciun Viena 2014. De ce sa mergeti in Viena in vacanta de iarna

1031 0

Prin urmare, dacă eşti la prima călătorie cu copilul în străinătate, Viena este oraşul ideal. Dar să luăm pe rând câteva dintre surprizele pe care le oferă Viena întregii familii, atât în preajma Sărbătorior de Iarnă, cât şi în restul anului.

Târguri de Crăciun Viena 2014

Considerat cel mai prietenos şi primitor târg de Crăciun din Europa, târgul din faţa Primăriei Vienei (Rathauspark, foto), aflat la a 29-a ediţie consecutivă, a devenit o emblemă a Vienei aflată în prag de Crăciun. La cele peste 140 de căbănuţe decorate festiv găseşti dulciuri, produse tradiţionale, de artizanat, cadouri, ornamente pentru brad, decoraţiuni din sticlă, vin fiert, punsch (inclusiv fără alcool, pentru copii), iar aromele de vin fiert, de dulciuri şi castane coapte se întrepătrund într-un mod irezistibil.

Bradul – înalt de 28 de metri şi bătrân de 140 de ani, adus din pădurile din sudul Tirolului (organizatorii asigură că pentru iluminarea bradului se folosesc 1000 de LED-uri economice pentru a reduce consumul de energie cu 90 de procente) – , copacii multicolori şi trenuleţul „de sezon” creează o atmosferă de basm. Iar dacă ai norocul să prinzi câteva zile în care fulgii se aştern peste căbănuţe, se aşază pe crengile bradului sau se topesc în aromatul vin fiert pe care-l bei din căni sărbătoreşti, peisajul este perfect.

Poate că acesta este cel mai spectaculos şi mai popular târg de Crăciun vienez, dar nu este unicul. Pe lângă târgul de la Rathauspark, în Viena mai sunt şi alte târguri de Crăciun.

Nu departe se află Satul de Crăciun din Maria-Theresien-Platz, între Muzeul de Istoria Artei şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, mai sunt târguri şi pe Freyung (unde se ţine târg de Crăciun încă din anul 1772), Karlsplatz, Spittelberg, în Stephanplatz, la Schönbrunn sau Belvedere.

Citeşte şi Decoraţiuni de Crăciun. Brăduţi din hârtie

Ateliere pentru copii (Rathaus)

Animaţie şi bună dispoziţie nu sunt doar în afara clădirii Primăriei. În fiecare an, aceasta este luată cu asalt de către mii de copii şi de părinţi, deoarece înăuntru se desfăşoară diverse ateliere de creaţie.

Craciun Viena 2014. De ce sa mergeti in Viena in vacanta de iarna
O fetiţă este absorbită de lucru într-unul dintre atelierele din clădirea Primăriei. Foto: © kreitner & partner

Micuţii, în general începând de la 3 – 4 ani, pot realiza lumânări, tablouri etc sau, dacă sunt pasionaţi de bucătărie, prăjituri delicioase (aroma de vanilie pluteşte prin aer) pe care, desigur, le vor lua cu ei acasă. Crede-mă, îţi este mai mare dragul să-i vezi absorbiţi de lucru, lipind, decupând sau preparând bunătăţi! În plus, dacă eşti în pană de idei de cadouri de Crăciun pentru cei de acasă, un obiect simbolic realizat aici de copilul tău poate fi o alegere inspirată. Atelierele sunt deschise zilnic, de la 9 dimineaţa la 7 seara. 

Craciun Viena 2014. De ce sa mergeti in Viena in vacanta de iarna
O cutie decorată cu pietre colorate poate fi un cadou tare drăgălaş/ Foto: Adina Brânciulescu

 

ZOOM, muzeul copiilor 

ZOOM este unul dintre cele mai cunoscute muzee pentru copii din Europa, un loc în care copiii sunt aşteptaţi şi invitaţi să pună întrebări, să atingă, să descopere, să creeze şi să exploreze. Este destinat copiilor până la 14 ani si este conceput pe categorii de vârstă.

Craciun Viena 2014. De ce sa mergeti in Viena in vacanta de iarna
Activităţi educative şi distractive la ZOOM/ ZOOM Kindermuseum / J. J. Kucek

Muzeul are cinci sectoare, după cum urmează:

1. Expoziţii interactive (ştiinţă, artă şi arhitectură), pentru 6 – 12 ani

2. Studioul ZOOM (3-12 ani) pentru copiii pasionaţi de design, desen, unde se experimentează diverse tehnici şi materiale foarte atrăgătoare (care, de obicei, nu-şi au locul în dormitorul unui copil).

3. Studioul de animaţie (8-14 ani). Aici copiii devin scenarişti, regizori, fotografi, cineaşti, ingineri de sunet, pot să creeze filme de animaţie şi animatie 3D.

4. ZOOM Science (8 – 12 ani) introduce copiii în misterele ştiinţei.

5. Ozean, pentru cei mai mici, este o zonă de joacă, în care distracţia şi buna-dispoziţie se dovedesc forme excelente de comunicare (în cazul în care te gândeşti că micuţul tău ar avea probleme de comunicare din cauza limbii cu ceilalţi parteneri de joacă).

Muzeul de Ştiinţe ale Naturii

Poate vei fi mirată că includem un muzeu de ştiinţe ale naturii în recomadările noastre, dar te asigurăm că va fi  exact pe gustul puştiului tău: de la expoziţia dedicată dinozaurilor, unde micii fani ai serialului T-REX Express vor fi absolut încântaţi să vadă un dinozaur „în carne şi oase” care se mişcă şi scoate sunete înspăimântătoare, la jocurile şi activităţile interactive – sunt invitaţi să provoace erupţia unui vulcan, să privească prin microscop, să urmărească filme cu mamuţi sau alte vieţuitoare etc.

Pe scurt, Muzeul de Stiinţe ale Naturii (aflat în Maria-Theresien-Platz) este extraordinar de viu. Nu vei găsi aici o linişte adâncă, pe care îţi va fi teamă că o vei tulbura, şi nici nu vei fi obligată să-ţi ţii năzdrăvanul strâns de mână ca să nu strice ceva. Locul este prietenos, interactiv, plin de copii care studiază, şi care, în timpul şcolii, vin să-şi ia notiţe. Micuţul tău se va simţi fantastic şi nu va avea timp să se plictisească.

Casa Muzicii

O experienţă inedită pentru întreaga familie – indiferent de sezon – este Casa Muzicii din Viena (Seilerstätte 30). Muzica a ocupat întotdeauna un loc special în sufletul vienezilor, de aceea Casa Muzicii nu aveau cum să fie altfel decât un loc special, pentru toate vârstele.

Este un muzeu interactiv în care muzica este abordată ca o joacă, dar şi din perspectivă ştiinţifică şi istorică: de pildă, ai parte de experimente fascinate cu sunete şi te aşteaptă instrumente uriaşe; poţi deveni compozitorul unui vals într-un mod interactiv, prin aruncarea unor zaruri; la Virtostage poţi deveni creatorul propriei experienţe muzicale şi de operă, influenţând scena şi muzica pentru a realiza propria operă multimedia.

Citeste şi Muzica de relaxare pentru viitoare mame şi bebeluşi

Copilul tău va fi încântat să devină dirijorul Filarmonicii din Viena, proiectată pe un ecran, care va interpreta exact după instrucţiunile sale. Va avea surpriza să descopere că felul lui de a dirija nu dă naştere întotdeauna unei interpretări corecte. Prestaţia lui de dirijor poate să fie apaludată de membrii orchestrei sau sancţionată de către aceştia (se ridică şi pleacă, au comentarii „ironice” amuzante etc.).

Craciun Viena 2014. De ce sa mergeti in Viena in vacanta de iarna
Copiii devin dirijori la casa Muzicii. Foto: Haus der Musik/ Inge Prader

Ce recomandare din lista de Crăciun Viena 2014 ţi-a plăcut cel mai mult?

 

 

 

 

 

In this article

Join the Conversation