Cu copilul la oftalmolog

1132 0

Ii curg incontinuu lacrimi pe obraz
Poate semnifica imperforarea canalului lacrimal. Ea apare in primele saptamani de la nastere si este un defect congenital minor. Canalul care face legatura intre sacul conjunctival si cavitatea nazala nu s-a perforat in trimestrul trei de sarcina. Lacrimile care s-ar fi scurs in mod normal in cavitatea nazala se scurg acum pe obraz. Ochiul se infecteaza si conjunctivita care apare poate fi confundata cu o banala conjunctivita de spital. 

Nu urmareste fetele sau obiectele

  • Daca micutul are pupila (orificiul din interiorul irisului) normala si s-a nascut prematur este posibil sa semnifice o retinopatie de prematuritate. Boala data de concentratia prea mare de oxigen din incubatoare, care determina depunerea unor bride pe retina. Depistata precoce, problema se rezolva prin fotocoagulare laser. In formele avansate este nevoie de o operatie chirurgicala laborioasa.
  • Daca pupila copilului are un reflex alb, ne putem gandi la o cataracta congenitala – cristalinul este opac si de aceea lumina nu poate fi vazuta de retina. Cataracta unilaterala neoperata la timp duce la pierderea vederii in ochiul respectiv (la ambliopie).
  • Daca pupila copilului are un reflex alb-galbui, in spatele cristalinului s-ar putea afla o tumoare (retinoblastom).

Ochii sunt usor iesiti in afara, lacrimeaza si nu suporta lumina (fotofobie)
Aceste semne pot arata o crestere a presiunii intraoculare, boala care se numeste glaucom. Poate fi congenitala sau poate aparea in primele luni de viata.

Priveste crucis
Semn clar de strabism convergent.

Se plange de vedere incetosata, dubla
Trebuie investigate la oftalmolog deficientele de refractie (miopie, hipermetropie)

Nu distinge culorile
Boala genetica ce afecteaza preponderent baietii. Sunt necesare teste cromatice pentru detectarea culorilor pe care nu le percepe si gradul de afectare.

In this article

Join the Conversation