Cu vergeturile cum stai?

554 0

Daca nu poti face mai nimic impotriva actiunii hormonilor, cel putin in perioada atat de speciala a sarcinii ai la indemana cateva trucuri prin care diminuezi efectul lor distructiv. In principal, daca-ti hranesti pielea, o hidratezi si o ajuti sa devina mai supla cu ajutorul cremelor specifice anitivergeturi chiar din primele luni de sarcina, vei avea mult de castigat.

Acestea se vand mai ales in farmacii, unde beneficiezi si de sfatul farmacistului. Ele contin mai ales vitamina E si F, colagen si elastina. Cu toate acestea, e bine sa-ti iei o precautie in plus, aceea de a verifica pe cutie daca nu sunt periculoase in timpul sarcinii, daca au in continut vitamina A acida, interzisa femeilor gravide.

Atentie, inca un amanunt important trebuie avut in vedere, si anume acela ca unele dintre creme pot face un ecran perturbator la ecografie. De aceea, cu cateva zile inainte de acest examen, nu folosi nici un produs antivergeturi. Paza buna te ajuta sa nu ai surprize.

Pe de alta parte, sa lupti impotriva rotunjimilor „maternitatii” nu este indicat. Cel mai bine ar fi sa incerci sa limitezi cresterea exagerata in greutate, urmand sfaturile medicului. Nu orice gravida are aceasta indicatie, ci numai cele care depasesc numarul de kilograme permis, adica 10-12 in total, in timpul celor 9 luni.

O alimentatie bogata in vitamine, zinc si cupru, echilibrata calitativ si cantitativ, este o arma eficace impotriva vergeturilor. Un ultim sfat: nu uita sa te hidratezi, sa bei, in medie, un litru si jumatate de lichide pe zi. Apa permite pielii sa ramana supla tot timpul.

Cand raul s-a produs…

…e aproape imposibil sa-l inlaturi. Vergeturile nu mai pot fi „sterse” cu buretele. Dar anumite remedii contribuie la cicatrizarea lor rapida: in loc sa astepti un an, cu putin ajutor, lucrurile se remediaza in doua, trei luni. Striurile devin albe si mai putin vizibile.

Tratamentele pe baza de vitamina A acida (dupa sarcina) s-au dovedit a fi eficiente, dar au demonstrat si ca sunt iritante, ca nu sunt bine tolerate de toate tipurile de piele si nu pot fi administrate in timpul alaptatului. Pentru vergeturile cele mai vizibile si pentru care produsele cosmetice nu pot sa faca mare lucru, trebuie sa iei in considerare faptul ca impresionanta chirurgie estetica propune solutii radicale.

Acele mici striuri dizgratioase, violacee la inceput, apoi albe, dupa cicatrizare, le-ai mai vazut probabil la pubertate. Sarcina ti le readuce in atentie, fiind o noua perioada de risc: vergeturile te ameninta iar si este nevoie de multe precautii ca sa le limitezi efectele, sa le reduci numarul.

Poate da, poate nu

Nu spera ca ai sa stii dinainte daca sanii, coapsele, abdomenul sau fesele tale se vor acoperi de vergeturi. Dar daca esti blonda sau roscata, daca mama, sora sau matusile tale au suferit de pe urma acestor neplacute aparitii sau daca esti o gravida foarte tanara, fii vigilenta, ia-ti toate masurile de precautie! Vergeturile te pandesc cu atat mai mult cu cat factorul ereditar nu actioneaza in favoarea ta, confirmand faptul ca pielea este deosebit de fragila.

Pe banca acuzatilor

Daca ereditatea si calitatea tesuturilor tale sunt cei mai importanti factori, ele nu explica in totalitate aparitia vergeturilor. Multa vreme a fost incriminata cresterea in greutate si nu degeaba: este, intr-adevar, vorba despre un aliat de nadejde al vergeturilor. Astazi insa, hormonii – cortizol, estrogeni, progesteron – sunt cel mai des invocati atunci cand e vorba despre complicitati puternice.

Ei sunt cei pe care medicii ii arata acuzator cu degetul. Prezenta lor masiva, chiar de la inceputul sarcinii, poate explica aparitia precoce a vergeturilor, chiar inainte de a incepe sa iei in greutate. Cortizolul, in special, foarte activ in cel de-al treilea trimestru, e direct responsabil de "desenele abstracte" care iti brazdeaza pielea.

In this article

Join the Conversation